Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdesamobor

Marketing

Bogumil Toni

Dana 14. veljače 1874. godine u Samoboru, u siromašnoj obitelji rodio se Bogumil Toni, istaknuti učitelj, pedagog, književnik, javni društveni radnik i istaknuti član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor. Članom je postao 1897. godine i od tada, sve do 1936. godine, neumorno je radio u vatrogastvu. Godine 1910. je postavljen za dozapovjednika, 1911. godine preuzima poslove tajnika, 1919. je postavljen za zapovjednika, a 1931. je izbran za predsjednika svog Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Samoboru. Nakon 40 godina neprekidnog rada, 1934. godine daje ostavku. Imenovan je za doživotnog počasnog predsjednika.

opis slike

Kao vatrogasac održao je tisuću raznih predavanja, vatrogasnih vježbi, nastupao u akcijama gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine, napisao bezbroj vatrogasnih pjesama, članaka, osvrta i izvještaja u raznim stručnim časopisima i novinama. Član je središnjeg odbora Hrvatsko-slavonske zajednice, dugi niz godina i stalni suradnik Vatrogasnog vjesnika. Neprekidno se družio s našim poznatim vatrogasnim stručnjacima, Đurom Deželićem i Mirkom Kolarićem. U pravom smislu je bio zaslužan ideolog, organizator i pjesnik vatrogastva. Primio je mnoga vatrogasna priznanja, a bio je poznat i u drugim zemljama i državama izvan Hrvatske.
Što je Bogumil Toni izražavao u pjesmama o vatrogastvu i zaštiti od požara najbolje govore naslovi pjesama Vatrogasna misao, Vatrogasac, U plamenu, Sveti Florijan, Požar, Ja sam vatrogasac, Nova štrcaljka. Za vatrogasce je uvijek naglašavao u svojim pjesmama da su oni divni ljudi, požrtvovni, hrabri, odlučni i humani. Znaju što žele - pomoći svakome tko je u nevolji.
Kao član Dobrovoljnog društva Samobor, Bogumil Toni je sudjelovao u akcijama gašenja požara, uvježbavao svoje vatrogasce, predstavljao ih na mnogim skupovima, natjecanjima, proslavama i drugo. U pravom smislu bio je čovjek svoga vremena, koji je bio učitelj, školski nadzornik, ali i vatrogasac.
Smatrao je da pišući pjesme o vatrogascima može pomoći i hrabriti ih, kako bi ustrajali u svom radu. Njegove pjesme napisane u povodu raznih vatrogasnih skupova, obljetnica i drugih manifestacija vatrogasci su cijenili i voljeli. Može se slobodno reći da nije bilo vatrogasnog skupa u prvoj polovici 20. stoljeća na kojem se nisu recitirale vatrogasne pjesme Bogumila Tonija.
Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor prisjetili su se svog uglednog člana, posjetili njegov grob i odali počast na samoborskom groblju.

Boris Bogolin

Post je objavljen 16.02.2009. u 22:31 sati.