Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kijevemoj

Marketing

w kao wroclaw

Vrijeme leti kad o njemu ne razmišljaš. Kada čekaš, ne ide baš tako. No, prolazi, hvalabogu.
Noćni vlakovi u Poljskoj zasebna su priča. U kupeima predviđenima za osmero putnika obično se razvagani i spava dvoje do troje ljudi, a ostalim nesretnicima, koji u vlak ulaze na kasnijim stanicama, preostaje buditi neempatične ili se snalaziti po hodnicima i prvom razredu. Budući da mi je očajnički trebalo barem malo sna, platio sam dodatnih 30 kuna za smještaj u prvom razredu, koji se od drugog razlikuje jedino po cijeni. No, putovanja su ionako vreća bez dna, a s druge strane, i jedino na što se novac isplati trošiti.
Nakon trosatnog puta stigao sam u Wroclaw i (uz pomoć taksista) pronašao studentski dom zvan Olovka, u kojem nam je Marcin rezervirao smještaj. Bogdan, Oksana, Maša i Sonja tamo su stigli dva dana ranije.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Iako su se gotovo svi Poljaci koje poznajem izjasnili kao ateisti, u Wroclawu se od katoličanstva ne može pobjeći. Na svakom koraku iz magle izroni crkveni toranj, kapelica ili barem kip nekog sveca. Osim toga, lokalno stanovništvo će se pohvaliti sa 220 gradskih mostova preko rijeke Odre i njezinih četiriju pritoka, a neće zaboraviti ni pokazivati česte statue patuljaka, koje su se - prema Marcinovim riječima - počele pojavljivati potkraj 80-ih godina kao simbol otpora tadašnjoj vlasti.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Glavni gradski trg, Rynek, izgleda gotovo isto kao onaj takvog imena u Lavovu, samo je mnogo veći, a podsjeća i na istoimeni u Krakowu.

Photobucket

Photobucket

A kad se posjete sve crkve, galerije i muzeji, obiđu sveučilište i mostovi, treba provjeriti i noćni život. Cijene u Poljskoj slične su hrvatskima, a jedina je razlika u tome što će poziv u pub zapravo značiti poziv u disko. U kojem obično sviraju hitovi 80-ih i 90-ih!
Ljubitelji drukčije glazbe ili kućnog druženja mogu ostati u studentskom domu, čiji je cijeli dvanaesti kat (u našem slučaju) namijenjen (gotovo svakodnevnim) studentskim tulumima. Druga je mogućnost zadržavanje u kuhinji koju dijele dvije sobe. Tada se može čak i zasvirati na gitari i usnoj harmonici, ali ne smije se zaboraviti navući plastična vrećica na dimni alarm kako bi se moglo neopterećeno pušiti.

Photobucket

Na zdrowie!

Post je objavljen 08.02.2009. u 17:07 sati.