Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Slovenija: Udruga "25. lipnja 1991" prikupila 2500 potpisa za referendum

Slovenska udruga "25. lipnja 1991" tvrdi da je prikupila 2500 potpisa slovenskih građana potrebnih za pokretanje procedure raspisivanja referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, javili su slovenski mediji.

Predsjednik udruge Marjan Podobnik rekao je da je njegova udruga uspjela sakupiti 2500 potpisa, te da će zatražiti referendum ako Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u ponedjeljak ne prihvati izjavu da Slovenija ne priznaje nijedan hrvatski dokument nastao nakon 25. lipnja 1991. koji "prejudicira granicu".

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar ranije u petak je izjavio da bi Slovenija zbog inicijative udruge "25. lipnja 1991" mogla zakasniti sa slanjem ratifikacijskog ugovora SAD-u, kao depozitaru Atlantskog ugovora.

Ratificirani protokoli svih zemalja članica trebali bi do kraja ožujka biti dostavljeni SAD-u kako bi Hrvatska i Albanija na sastanku na vrhu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu početkom travnja mogle sudjelovati kao punopravne članice.

Udruga "25. lipnja 1991" želi referendum o ulasku Hrvatske u NATO na osnovu Zakona o narodnoj inicijativi.

Po tom zakonu neki zakonski akt, koji je u parlamentu već donesen, može se dovesti u pitanje ako predlagači u roku od sedam dana pošto je izglasan u parlamentu prikupe 2500 zahtjeva za održavanje tzv. naknadna zakonodavnog referenduma. Ako uspiju, parlament im mora odrediti rok za prikupljanje još 40.000 potpisa da se raspiše referendum.

Gantar je upozorio da bi već predaja 2500 potpisa mogla biti kobna jer bi se predlagačima dodijelio rok od 40-ak dana da prikupe još 40.000 potpisa. Tada bi, bez obzira na to bi li ih prikupili, inicijatori uspjeli u namjeri da "miniraju" pristup Hrvatske NATO-u. Slovenija naime u tom roku ratifikacijski protokol ne bi mogla poslati u Washington jer on prije kraja referendumske procedure ne bi bio na snazi.

Post je objavljen 14.02.2009. u 11:20 sati.