Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Amazon predstavio novi čitač digitaliziranih knjiga Kindle 2

Najveća svjetska online knjižara Amazon ovaj je tjedan objelodanila svoj dugo očekivani novi čitač elektronskih knjiga Kindle 2. To je bila prilika da se u američkim medijima povede opširna rasprava o izmijenjenim čitalačkim navikama kojima smo svjedoci posljednjih godina. Prilagođavajući se novonastaloj situaciji, izdavaštvo je proteklih godina doživjelo korjenite promjene. Čitanje knjiga na tzv. e-čitačima, nije nova stvar – vlasnici mobitela i dlanovnika već nekoliko godina mogu svoja omiljena štiva skinuti ili kupiti s Interneta i čitati ih kao knjigu s mobilnih uređaja. Online e-knjižare nude uglavnom djela u dva glavna formata - PDF-u i LIT formatu za Microsoftov Reader.

kindle 2
Međutim, Amazonov elektronski čitač nije kompatibilan nijednom od njih, iako su se brojni e-knjiški entuzijasti nadali da će nova verzija donijeti i tu mogućnost. Kindle 2 u usporedbi sa svojim prethodnikom Kindleom ima snažniji procesor i više memorije, bolji displej i tanji je od jednog centimetra. Međutim ono što je najvažnije jest da ima podršku internetskog knjižarskog diva, koji će kombinacijom monopola i snižavanja cijene naći načina da nametne svoju volju kupcima. Neki vjeruju da Kindlea 2 ne čeka blistava budućnost – jer zašto bi netko plaćao za ono što već ima (ili lako može imati) na svom mobitelu? Sve su glasnije glasine da bi super-popularni iPhone uskoro mogao osvanuti s programima koji bi mogao čitati knjige u naširoko prihvaćenim formatima iz popularnih online e-knjižara kao što su ebooks.com i ereader.com.

Slaba strana, kažu kritičari, jest i cijena – zasad 359 američkih dolara – i činjenica da se ne može nabaviti izvan Sjedinjenih Država. Ipak enormni resursi Amazona ne bi se smjeli podcijeniti, upozoravaju drugi. Amazon je već sad ugovorio s piscem horror superbestsellera Stephenom Kingom objavljivanje jedne knjige isključivo u formatu za Kindle 2. Ovaj popularni pisac sudjelovao je i u prezentaciji novog čitača početkom tjedna u New Yorku, gdje i pročitao odlomak spomenute knjige. Još jedna od novina Kindlea 2 je da ima ugrađen 3G wireless, tako da se knjige mogu skidati praktički s bilo koje lokacije koja je pokrivena mobilnom telefonijom.


Post je objavljen 12.02.2009. u 21:30 sati.