Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/soniczoil

Marketing

17.2.2009. ŠKRIPZIKL, EPIZODA: "U RESTORANČIŠTU"

FILMSKO-MIMSKE VEČERI (ŠKRIPULTURA) @ MM Centar

Program I. ŠKRIPULTURE, 17. veljače 2009. 20h

Predstava "Škripzikl: u restorančištu" + spot/kratki film 'Child with ten or eleven faces' + spot/kratki film 'Nemoj tamo, nemoj - tu si!' + spot za 'Etuiiowie' (noise) + THE GARAGE (1920), Roscoe Arbuckle i Buster Keaton


A službeno je Škripzikl ovo:

Nijemi filmovi, glomazni otpad, crtić simboli koji se pretvaraju iz jednog u drugi, odbačeni koncepti, groteskni glazbeni performansi, dvolične ili višelične lakrdije, usitno sjeckana elektronska glazba, klaunovi živčenjaci, sample-ovi starih peći i baba s placa, klavirske žice na bas gitarama, grofovi, sluge, dadaisti i smotanci s bijelim licima. Objedinjeno jednom riječju – svašta, svašta, stvarno svašta, umjetnički producirano bu ha ha ha.


Kućni teatar Škripzikl koji je ukrao ime vlastitoj predstavi, pronašao je istomišljeničko okrilje za svoje kazališno-mimske fantazije i nijeme, crno-bijele snove u ljudsko-prostornim kapacitetima Kulture promjene Studentskog centra.

Škripzikl je ponudio mimske usluge, Kultura je zgrabila cijelu ruku i ponudila trajniju suradnju u obliku mjesečnih projekcija nijemog filma strukturiranih kazališnim obrascem proizvodnje mimskih minijatura posvećenih prikazanim filmovima. Tako je nastala prva Škripultura u Hrvatskoj.

I još malo o Kućnom teatru, samo za odabrane:

Ukratko, riječ je o vrsti neverbalnog teatra koji svoje predstave zasniva na glazbi iz vlastite produkcije, koja je pak sastavljena od raznih zvukova pucketanja i škripanja. Glumci na tu glazbu izvode grotesknu pantomimu predstavljajući priče koje su s jedne strane posveta vodvilju i nijemim filmovima s početka 20. stoljeća, a s druge počivaju na nadrealizmu, znanstvenoj fantastici i crnom humoru. Svi nabrojeni elementi u konačnici daju svojevrsni mjuzikl. Odatle im i naziv pod kojim istupaju: glazba od škripanja + mjuzikl = škripzikl.

Kroz tri godine djelovanja, razvijanja i raznih promjena u izrazu, u vlastitoj produkciji snimili su nekoliko spotova/kratkih fimova (koje nazivaju "dječjim filmovima za odrasle"), izveli popriličan broj "grotesknih performansa", koncerata, klaunovskih predstava, a pojavili su se i u nekoliko radijskih i tv-emisija. Stalna postava ovog kućnog teatra broji pet članova, no u raznim projektima sudjeluje oko petnaestak suradnika iz raznih područja stvaralaštva (redatelji, snimatelji, montažeri, fotografi, dizajneri). Osnivač i prvi član koristi ime Etui Etui Soniczoil, od prvog dana surađuje s Maivom, a vrlo brzo im se priključuje Skvr, Viski, Deki i ostali.

Najaktualnija 20-minutna predstava zove se "Škripzikl: u restorančištu", dok u podnaslovu stoji: "trknuta pantomimska jednočinka za dva lica i glazbenika". Ukratko, lažni grof i vlasnik restorana slučajno upadaju u mračnu akcijsku avanturu koja ih vodi od restorana, preko sajamskog cirkusa, vojne baze, pa sve do divljeg zapada.

linkovi:

http://myspace.com/etuietuisoniczoil
http://myspace.com/etuiiowie
soniczoil.blog.hr

Post je objavljen 12.02.2009. u 15:50 sati.