Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO i Rusija i dalje nepomirljivi u svezi s Gruzijom

NATO i Rusija u protekli petak su i dalje bili na potpuno suprotnim stajalištima što se tiče Gruzije i ruske vojne nazočnosti u Abhaziji i u Južnoj Osetiji i nisu spominjali skori nastavak službenih veza, priznale su obje strane.

"Potvrđene su naše razlike", rekao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai po završetku gotovo dvosatnog susreta glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoop Scheffera i ruskog dopredsjednika vlade Sergeja Ivanova u prigodi održavanja Konferencije o sigurnosti u Muenchenu.

Razgovor o Gruziji bio je "iskren", kazao je glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza, a Ivanov je potvrdio da između dviju strana postoje "dijametralno suprotna stajališta".

Nakon sjednice Vijeća NATO-Gruzija u srijedu, NATO je izrazio zabrinutost zbog plana Rusije da otvori pomorsku bazu u Abhaziji, gruzijskom području koje se odcijepilo, poput Južne Osetije. Rusija koja je priznala njihovu neovisnost želi usto ondje rasporediti više tisuća svojih vojnika.

Appathurai je kazao da će glavni tajnik NATO-a postaviti to pitanje na susretu s Ivanovom u Muenchenu.

Na nastavak normalnih i službenih veza između NATO-a i Rusije, koje je zapadni vojni savez prekinuo u kolovozu prošle godine nakon kratkog rusko-gruzijskog sukoba, još će se morati pričekati, dodao je glasnogovornik, ne spominjući nikakve rokove.

Što se tiče budućnosti veza NATO-a i Rusije, Ivanov je samo rekao: "Živi bili pa vidjeli".

Zemlje NATO-a su se 2. prosinca 2008. na sjednici svojih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu dogovorile o "uvjetnom" i "postupnom" nastavku suradnje između Saveza i Rusije.

Post je objavljen 08.02.2009. u 13:13 sati.