Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaseljena

Marketing

Zlomenuvanje

Image and video hosting by TinyPic
"Riječ problem može biti podmukla petitio principii. Govoriti o jevrejskom problemu znači postulirati da su Jevreji problem; znači navijestiti (i preporučiti) progone, pljačku, strijeljanja, glavosječu, silovanje, i čitanje proze doktora Rosenberga. Drugi je nedostatak lažnih problema to što potiču rješenja koja su također lažna."

Jorge Luis Borges

Image and video hosting by TinyPic

Biti uvijek u pravu - kao što je to Oscar Wilde svojedobno bio - često nije čak ni utjeha; prije prokletstvo.
Kao što znadete, ja sam uvijek u pravu: ja nikada ne tvrdim nešto zato jer bi to bio moj subjektivni stav, iz emotivne vezanosti uz tvrdnju; ja nešto tvrdim samo zato jer je to objektivna istina. Naime, kad to ne bi bila istina, pa zar bih ja to tvrdio? Pa koji bi mi bio rezon? Pa kakav bih ja interes imao tvrditi nešto što nije istina? Dakle, ako ja nešto tvrdim, onda mora da je to istina.

Nažalost, bio sam u pravu i koncem prošle godine; da podsjetim:

... u potonjem slučaju mijenja se samo izvor, inicijator zbivanja, koji je mogao biti skriven i samome sebi, dapače, ta je apsolutna anonimnost u hebrejskoj tradiciji uvijet za nistara, pa što ovdje ne bi bila za njegovo naličje, univerzalnog metežnika.
Jasno da vladaju, mili, nije to tako teško, nadasve ne zemljom od 4,5 milijuna stanovnika, a pokazuje se da suvereno vladaju procesima - to što su ti procesi nezakoniti, ne mijenja na njihovom statusu - koji su premrežili čitav svijet. Ti znaš da ja minimalno ili gotovo nikad ne ogreznem u teorije i praksu urote, ali moram upozoriti da se zapravo sve čini kako bi se osnovne činjenice ove krize zataškale, ne zato da se ne bi ispostavilo kako Zemljom vladaju Iluminati, nego zato da se ne bi izvukao neugodan zaključak da uzročnik krize u Mađarskoj i predsjednik uprave vlasnika zagrebačke Arene, recimo, imaju nešto zajedničko. Možda je i dobro da se takve spoznaje još uvijek drže ispod pulta: Zube, ne bih volio da opet budem u pravu, ali ja mislim da ako se ova kriza ne smiri, svijetu prijeti novi val antisemitizma. Na poseban način i ovaj rat Izraela protiv Hamasa savršeno pridonosi stvaranju tog tragičnog ozračja.

NEMANJA 30.12.2008. 22:25

Q.E.D.


Post je objavljen 09.02.2009. u 01:45 sati.