Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

hundertwasserhaus

Levant me podsjetila, pišući o veselom crtežu u nekoj zagrebačkoj zgradi...mah
Podsjetila me na "veselu kuću".

Photobucket

Kad sam bila u Beču, oduševila me jedna zgrada o kojoj u taj čas nisam znala ništa. A budući da je u vrijeme mog boravka ta avangardna građevina bila prilično "friško" napravljena, ni po povratku doma nisam doznala puno više, jer je još nisu bili uvrstili u knjige o suvremenoj umjetnosti i arhitekturi.
Imala sam samo malu knjižicu-prospekt na njemačkom, s kojim nisam baš doma. Budući da sam ja hrčak, taj je prospekt još negdje kod mene doma, treba ga samo naći u nekim dubinama zidnog ormara, po kutijama besmislenih uspomena, u hrpama poništenih želježničkih karti i gomilama prospekata izložbi i muzeja i crkava, uglavnom iz Italije.

Vremenom sam zaboravila na "Die Haus". U sjećanju su mi ostale samo vesele boje i valoviti rubovi. I neki pozitivno, veselo ozračje koje vlada oko te zgrade.
Zgrade koja mami osmjehe na svakom licu. Koja zrači. Tako sam je upamtila.
Zgrade koja kao da je direktno materijalizirana iz mašte.
Ono, kao da gledate bajku da se odvija pred vama uživo, ne na pozornici, nego na ulici, među začuđenim prolaznicima. A čuđenje polako prelazi u osmijeh od uha do uha. I širi se ulicom, nezaustavljivo, zarazno ko gripa.

I onda sam je nedavno ugledala na televiziji. Emisija je bila ustvari o njenom autoru, liku nadasve zanimljivom, kao i zgrada koju je stvorio. I sve ostalo što je radio.
A danas je tu i svemoćni i sveznajući google. Pa sam guglala.

Photobucket

"Hundertwasserhaus u Beču (Kegelgasse 34–38, 3. okrug) je stambena zgrada u vlasništvu grada Beča, sagrađena u vremenu od 1983.-1986. godine.

Hundertwasserhaus je šarena i neobična zgrada neravnih podova koja nimalo ne odgovara uobičajenom poimanju i klišejima arhitekture, već predstavlja jedno od najkreativnijih i najoriginalnijih djela moderne arhitekture na svijetu. Izgrađena je prema ideji Friedensreicha Hundertwassera (Friedrich Stowasser) krajem 20.st. Hundertwasserhaus je stambena zgrada u Beču, s ukupno 52 stana, 4 poslovna prostora, te sa 16 privatnih i 3 zajedničke krovne terase. "


Photobucket

Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser (rođen Friedrich Stowasser, Beč, 15. prosinca 1928. – Queen Elizabeth II, Pacifik, 19. veljače 2000.), austrijski slikar, grafičar i arhitekt.

Evo link o ovom izuzetno zanimljivom umjetniku:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Friedensreich_Hundertwasser

"Mnogo je puta mijenjao svoje ime. Prvi put mijenja prezime iz Stowasser u Hundertwasser – stotinu voda. U vodi vidi utočište, mjesto na koje uvijek može pobjeći. Dok je 1961. živio u Japanu promijenio je ime iz Friedrich u Friederich, zatim u Friedereich, te na kraju u Friedensreich, a često se nazivao i gospodin Regentag ili kapetan Regentag po svom jedrenjaku. Brod je nazvao Regentag, odnosno kišni dan, zbog ljepote boja koje se mogu vidjeti u kiši i jer su kišni dani jedini dani kad može raditi, kad je sretan. Na kraju si je dodao još jedno ime, Dunkelblunt – tamno-šaren. Rekao je da ima toliko imena jer on u sebi nosi više osoba – slikara, arhitekta, ekologa, a ne samo jednu. Kad se jedno ime napuni potrebno je drugo da se može početi iznova.

Hundertwasser je preminuo 2000. godine na palubi broda Queen Elizabeth II. na Pacifiku. Prema vlastitoj želji, pokopan je na svom posjedu na Novom Zelandu ispod stabla magnolije. 1953. godine naslikao je sliku Vrt sretne smrti, koja je proročanska zamisao ekološkog ukopa gdje mrtvi nastavljaju živjeti kroz drveće posađeno na njihovim grobovima."

Photobucket

Photobucket

Post je objavljen 07.02.2009. u 07:28 sati.