Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing


Film: Wrestler




„Hrvač“je naizgled film o diskutabilnom (kvazi) sportu zvanom wrestling koji nema baš nikakve veze s pravim hrvanjem. Američka priglupa i surova izmišljotina kao tema filma teško da bi mogla zanimati ženu, no baš radi toga ovaj tekst potpisujem ja.

Nije nevažna činjenica da u njemu glumi Mickey Rourke, sjajni glumac, nekada najseksipilnija i najzgodnija zvijezda velikog platna. S naglaskom na nekad.
Rourke je zadnjih 15-tak godina učinio apsolutno sve što je mogao da si efikasno uništi karijeru i izgled, i to na što sada liči je pravi šok za gledatelje čak i za one mlađe koji ga ne poznaju otprije. I ne, to nije dobra šminka, to je Rourkova stvarnost.

On glumi ostarjelog, ozljedama ozbiljno načetog profesionalnog wrestlera čije borbe više nisu u dvoranama prve lige, ali i dalje uživa poštovanje trećeligaških kolega wrestlera. Usamljen, pokušava vratiti sklonost kćeri koju je dugo zanemarivao, te nagovoriti jednako usamljenu i ne više tako mladu striptizetu, na izlazak. Striptizetu glumu u odličnoj roli Marisa Tomei koja (ponovo) zaslužuje Oscara za kojeg je nominirana. I Rourke je zaslužio Oscara, no to nije njegova prva velika rola. Usudim se reći da upravo on ima najviše šanse da ga i dobije.

Sam film je urađen nevjerojatno sugestivno, nakon uvodnih 30- tak minuta filma surovih borbi wrestlera kada pomislite „ovo je totalno testerostonski film“ i (žena) počne mrdati nosom razmišljajući kako da kidne iz kina - redatelj Darren Aronofsky zaokreće raspoloženje gledatelja u posve dramskom smjeru, posve vas uvlačeći u sudbinu glavnih likova. Aronofsky zna posao, sjetite se samo njegovog nagradama ovjenčanog „Requiem for a Dream“.

Film je izvrstan, a prati ga također odlična pjesma Brucea Springsteena (koja čudnog li čuda, uopće nije nominirana za Oscara iako je nominirana konkurencija (uvijek) toliko bezveze da nije spomena vrijedno, ali očito Oscara jest.


Post je objavljen 09.02.2009. u 08:40 sati.