Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Francuska se priprema za povratak u vojne strukture NATO-a

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegovi savjetnici u posljednjoj su fazi pripreme francuskog povratka u NATO-ove vojne strukture, nakon što je Pariz dobio dva visoka zapovjedna položaja u Savezu.



Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a James Jones složio se u načelu s Jean-David Levitteom, diplomatskim savjetnikom predsjednika Sarkozyja, da francuski časnici mogu preuzeti zapovjedništvo nad jedinicom Savezne zapovjedne transformacije u Norfolku, Virginia (SAD), izvještava francuski dnevni list Le Monde. Jedinice u Norfolku nadgleda transformacije unutar Saveza u područjima kao što su doktrina, organizacija i upotreba snaga. Drugi visoki položaj dan Francuzima je regionalno NATO zapovjedništvo u Lisabonu, stožeru Snaga za trenutačan odgovor i središtu analize satelitskih fotografija.

«Sve što možemo reći danas je da se radi o dva mjesta koje SAD spremno daju Francuskoj», rekao je NATO-ov vojni časnik francuskoj agenciji AFP. Ipak, Francuska još nema garancije da će preuzeti zapovjedništvo nad tim strukturama, kaže anonimni sugovornik ističući da Francuska nije neophodno jedina u liniji razgovora oko revizije osoblja u stožerima. O tom pitanju će NATO raspravljati za dva tjedna.

Francuska je bila izvan NATO-ovog vojnog zapovjedništva više od četiri desetljeća. Godine 1966., usred Hladnog rata, tadašnji je predsjednik Charles de Gaulle povukao francuske snage u pokušaju učvršćivanja francuske diplomatske i vojne autonomije i kao protest protiv dominacije SAD-a unutar organizacije.

Tijekom prošlogodišnjeg summita u Bukureštu, Sarozy, koji se smatra najviše pro-američkim predsjednikom u francuskoj bliskoj povijesti, rekao je kako će Pariz uskoro zauzeti puno mjesto u NATO strukturama. Konkretno, radi se o osoblju od 900 časnika i vojnika koji bi se integrirali u NATO vojno zapovjedništvo, navodi Le Monde.


Post je objavljen 05.02.2009. u 09:25 sati.