Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO zabrinut oko zatvaranja baze u Kirgistanu

NATO će se zabrinuti ako se utvrdi da je Rusija na bilo koji način utjecala na kirgistansku odluku da zatvori američku zračnu vojnu bazu iz koje se opskrbljuju američke vojne snage u Afganistanu, izvijestio je Sjevernoatlantski savez u srijedu.

"Utvrdi li se da je kirgistanska odluka o ukidanju američkog pristupa Manasu posljedica ruskoga utjecaja, to ćemo ocijeniti zabrinjavajućim", rekao je NATO-ov glasnogovornik James Appathurai.

Kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev u utorak je najavio da će vojnu bazu Manas zatvoriti pošto je u pregovorima s Rusijom osigurao njezinu pomoć.

Bakijev je u utorak najavio da će otkazati ugovor s Amerikancima, jer mu Rusija osigurava dvije milijarde dolara zajma i 150 milijuna novčane pomoći. Time bi nadoknadio gubitak prihoda što ga je Kirgistan dosad primao od SAD-a koji je svake godine plaćao 150 milijuna dolara pomoći i 64 milijuna dolara za najam baze.

Službena Moskva je zanijekala svaku povezanost s pomoći od dvije milijarde dolara, namijenjenoj borbi protiv gospodarske krize, i odluke Biškeka o ukidanju Manasa.

Appathurai je istaknuo kako bi bilo kakvo rusko miješanje bilo u suprotnosti s izjavama da Rusija podupire međunarodne snage u Afganistanu.

Post je objavljen 05.02.2009. u 09:04 sati.