Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Suzbijanje talibana bez civilnih žrtava

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u srijedu od snaga SAD-a i snaga pod vodstvom NATO-a da spriječe civilne žrtve u njihovim operacijama u Afganistanu.



Civilne žrtve već su dugo točka prijepora između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i vojski zapadnih zemalja. Govoreći pored Bana na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači u srijedu Karzai je rekao da je sve snažnije iskazivao ljutnju zbog civilnih žrtava kako bi javno izvršio pritisak na vojske SAD-a i NATO-a da promijene svoje taktike.

Ban je nenajavljeno doputovao u Kabul u isto vrijeme kad administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame ponovno stavlja Afganistan u središte pozornosti. Posjet se također odvija u razdoblju dok strane i afganistanske snage pokušavaju suzbiti napredak talibana koji su se oporavili nakon poraza 2001.

I najviši časnik u NATO-u John Craddock je u Afganistanu. Razlog njegovog boravka je razgovor s dužnosnicima i trupama u svrhu otpora povećanom nasilnom djelovanju talibanskih pobunjenika. Craddock je dao izjavu u kojoj ističe da NATO razmišlja o alternativama upotrebe pakistanske rute zbog napada na NATO-ove opskrbne konvoje.

Post je objavljen 04.02.2009. u 17:09 sati.