Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO cyber ratnici

NATO dužnosnici javili su medijima da su njihova računala pod stalnim napadom organizacija i individualaca koji pokušavaju otkriti tajne Saveza. Napadi ustraju unatoč koordiniranoj politici cyber obrane i uz cyber tim uvijek spreman na akciju. Cyber obrana zasnovana je nakon udruženog napada na kompjuterski sustav Estonije 2007. Sličan se napad dogodio i u Gruziji.



U NATO-ovom operacionalnom stožeru u Monsu, južno od Bruxellesa, nalazi se i Sekcija za upravljanje incidentima. Napadi se kreću od besposlenih dječaka koji se igraju hakera do fokusiranih napada iza kojih stoji težnja za obavještajnim podacima.

Protiv napada se bori turski IT stručnjak iz NATO-ovog Sigurnosnog ureda Süleyman Anil. On je nedavno britanskom BBC-u otkrio da je bilo više incidenata u kojima su NATO službenici socijalno namamljeni a tada probijeni ciljanim «trojancima». Otvaranjem priloga iskaču sofisticirani «crvi» i «trojani» koji, teoretski, mogu preuzeti računalo, skenirati datoteke, izbrisati ih, ili iskoristiti. Očita je razlika opasnosti između komercijalnih tvrtki gdje se to događa svaki dan i vojnih organizacija kao što je NATO.

Cyber špijunaža jača je nego ikad. Čak i kada se sazna odakle dolazi napad, teško je to dokazati. Cyber borba će uskoro postati faktorom svakog budućeg konflikta.


Post je objavljen 04.02.2009. u 13:18 sati.