Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Slovenija želi biti odvjetnik regije za EU i NATO

Slovenija je spremna pružiti svu potrebnu pomoć i podršku BiH na njenom putu u euroatlantske integracije, pospješiti međudržavnu suradnju u svim oblastima, pomoći pri ukidanju viza za bh. građane... Međutim, kad je u pitanju štednja u Ljubljanskoj banci, ne očekujte da te dugove isplati Slovenija, izvještava bh. dnevni list Dnevni avaz.


Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj

To je, u najkraćem, poruka šefa slovenske diplomacije Samuela Žbogara, koji je doputovao u Sarajevo, u prvu službenu posjetu nakon nedavnog stupanja na dužnost.

- Nije slučajno BiH prva zemlja koju sam odlučio posjetiti. Prioritet nove slovenske vlade je upravo zapadni Balkan i smatramo da Slovenija može još više uraditi u ovoj regiji, odnosno da može postati odvjetnik regije u EU i NATO-u - rekao je Žbogar na konferenciji za novinare nakon susreta sa bh. kolegom Svenom Alkalajem. Istaknuo je da Vlada Slovenije podržava dogovor bh. lidera postignut u Prudu o reorganizaciji ustroja države i očekuje da taj sporazum preraste u konkretne reforme koje će osigurati brže integracije BiH u EU i NATO.

No, kad je riječ o štednji bh. građana u Ljubljanskoj banci, ministri Žbogar i Alkalaj su konstatirali već poznato - Slovenija i BiH imaju suprotne stavove o tome tko taj novac treba vratiti bh. štedišama. Žbogar je ponovio stav Slovenije da je štednja pitanje sukcesije i da taj dug teritorijalnim principom bh. štedišama treba vratiti BiH. Pitanje neugodno podsjeća na već stare probleme Hrvatske i Slovenije. Alkalaj je na ovo dodao tek kako BiH smatra da se štedišama treba vratiti novac, a da se o načinu i tko taj novac treba vratiti trebaju dogovoriti eksperti. No, zaključio je Alkalaj, ovo pitanje neće predstavljati prepreku dobroj suradnji BiH i Slovenije.

Ministri vanjskih poslova na kraju su potpisali Memorandum o podršci u procesu integracije u EU i Sporazum o gospodarskoj suradnji BiH i Slovenije.

Post je objavljen 02.02.2009. u 09:10 sati.