Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/infosvijet

Marketing

Tipkovnice opasne za zdravlje!

Svi smo dobro svjesni opasnosti koje vrebaju od kompjuterskih virusa, no znamo li kakve se sve bakterije kriju u tipkovnicama i koliko su opasne? Časopis Which? proveo je istraživanje.

Znanstvena studija pokazuje da ostatci hrane u tipkovnici i loša osobna higijena, kao što je nepranje ruku nakon odlaska na WC, pogoduju razvoju milijuna bakterija u tipkovnici, što može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju.

"Većina ljudi ne razmišlja o prljavštini koja nastaje u njihovim računalima, ali ako ne očistite kompjuter, možete jednako tako jesti svoj ručak sa zahodske daske", rekla je Sarah Kindner, urednica časopisa Which?, koja je pokrenula istraživanje.

Mikrobiolog James Francis pregledao je 33 tipkovnice, zahodsku dasku i ručku WC-a u jednom uredu u Londonu, i došao do zapanjujućih rezultata.

Četiri tipkovnice bile su opasne za zdravlje, a jedna je bila pet puta prljavija od WC-a. Imala je 150 puta višu razinu bakterija od normalne.

Francis je rekao: "Ova tipkovnica dovodi njenog korisnika u ozbiljnu opasnost. Ovakve rezultate analize već dugo nisam vidio."

Zato, ako jedete za računalom, počistite tipkovnicu nakon obroka.

Odspojite tipkovnicu od računala. Za brzo čišćenje usisajte smeće između tipkovnica koliko možete, zatim uzmite štapić za uši i na njega nanesite alkohol ili drugu tekućinu za čišćenje. Njime očistite rubove tipaka. Nakon toga uzmite krpu za čišćenje, natopite ju u alkohol i prebrišite cijelu tipkovnicu njome.

Ako tipkovnica još nije čista, morat ćete ju rastaviti i očistiti. Za početak, fotorafirajte tipkovnicu ili prepišite raspored tipaka, ako ga ne znate napamet.

Nakon toga uklonite sve tipke, pomažući se odvijačem kao polugom. Usisajte tipkovnicu pa ju obrišite alkoholom, a tipke možete očistiti tekućinom za čišćenje ili oprati u deterdžentu za suđe.

Prije nego vratite tipke na mjesto, pustite ih da se dobro osuše, najbolje preko noći.

Preuzeto sa: Kabarovsky portala


Post je objavljen 29.01.2009. u 14:25 sati.