Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/infosvijet

Marketing

iPhone

Odlučio sam se da se malo osvrnem na novitet za kojim je poludio cijeli svijet - famozni iPhone 3G; nova poslastica iz Apple-a! Sam izgled iPhone-a je poprilično dobro napravljen i neki ga svrstavaju u najlijepše mobitele. Nekima se možda neće sviđati, ali meni osobno ima dobar dizajn; jednostavan i elegantan - tipično za Apple. Za razliku od starog iPhone-a, koji je zadnji dio imao metalan, ovaj iPhone ima plastičan i to se mnogima ne sviđa, no nećemo Apple-u zamjeriti radi toga.

Kad ga usporedimo sa ostalim mobitelima, ne izlgeda baš masovno, ali "čudno leži" u ruci a i dosta je težak. Pošto ima touch screen, nema puno tipka, a jedine tipke koje su ispupčene su tipke za regulaciju glasnoće, tipka za uključivanje vibracije i Home tipka.

Na vrhu uređaja pronaći ćete izlaz za slušalice (handsfree) te utor za vašu SIM karticu, koji je jako loše napravljen! Ukoliko želite promjeniti karticu, uvijek uz sebe morate imati neki malen, tanki i oštri predmet kako bi vam pomogao u vađenju kartice. Na dnu uređaja nalaze se zvučnici te priključak za punjenje i sinkronizaciju (koji je veoma sličan onome na iPodu).

Ono što gotovo najviše krasi iPhone je njegov veliki zaslov osjetljiv na dodir. Zaslon se proteže gotovo cijelim uređajem i lijepo je i elegantno ukomponiran. Touch screen je odličan i ima dobar odaziv, a prsti lako klize po samom ekranu, a ima i zaštitni sloj otporan na udarce i ogrebotine (što ne znali da ga možete bacati okolo). Kao i kod svih touch screen ekrana, tako je i kod ovog mana što se lako zaprlja, pa čak i ako imate čiste prste, no lako se očisti jednim obrisom (krpa, odjeća itd.). Na vrhu ekrana se nalazi i senzor koji prati osvjetljenje okoline te prema tome prilagođava osvjetljenje ekrana tako da će vam na ekranu podatci uvijek biti dobro čitljivi, u svim uvjetima. No to i nije neko čudo; to koristi i Sony Ericsson (osobno imam na svom W595).

Jedan veliki plus je i njegov operativni sustav - posebno prilagođena inačica novog Mac OS X Leopard-a. Kao što se i od jednog Mac OS može očekivati, sustva je poprilično stabilan i brz. Gotovo se nikad ne zamrzne ili prestane reagirati.

Recimo nešto o najvažnijoj namjeni telefona - telefoniranju! pozivanje upisivanjem broja je jako jednostavno! Preko cijelog ekrana vam dođe velika virtualna tipkovnica u koju utipkate broj i pritisnete Call (Pozovi). Osim ručnog upisivanja brojeva, naravno, imate i imenik te listu omiljenih (Favourites) brojeva. Pozivanje iz imenika je nešto kompliciranije i zna se dešavati da odaberete krivo ime. Kvaliteta zvuka pri pozivu je vrlo zadovoljavajuća. Nije nešto ekstra, ali zvuk je dosta jasan i glasan. Bilo je i žalbi od nekih da im se kod poziva čuje pretiho, no većinom su ljudi zadovoljni.

Neki će se možda pitati "A što će biti sa tocuh screenom kad ja mobitel prislonim na lice?". Apple je i na to mislio; iPhone sadrži senzor (tzv. "proximity" senzor) koji detektira kad vi približite uređaj svome licu te gasi ekran kako ne bi došlo do pritiskanja tipki uslijed poziva. To ujedno štedi i bateriju. Čim uređaj odmaknete od lica, touch screen se odmah pali. To vrijedi i kad stavljate uređaj okrenut prema dolje negdje na stol ili na nešto.

Dok razgovarate, na ekranu imate razne opcije poput Mute, prikaz tipkovnice (za glasovne aparate), Speaker (stavljanje na zvučnik), dodavanje poziva, stavljanje poziva na čekanje te tipka za prikaz kontakta (ukoliko nekome trebate izdiktirati nečiji broj, što je prilično korisna funkcija).

Apple je dobro sredio i prijelaz sa pjesme na poziv (u slučaju da vas netko nazove dok slušate muziku u MP3 playeru). Dok kod većine mobitela zvonjava "grubo" presječe pjesmu, kod iPhonea se pjesma postepeno stiša i tek tada započne zvonjava.

Što se tiće poruka, iPhone ima SMS, ali nažalost nema MMS, što mu je jedna od većih mana. To je vjerojatno posljedica zaostatka Američke logike - oni multimediju većinom šalju e-mailom. Iako MMS nije neka često korištena funkcija, može biti poprilično korisna, a cijene su kod nas danas sve manje i manje.

No, osvrnimo se na SMS. Prilikom pisanja SMS-a na zaslonu vam se pojavi QWERTY tipknovnica koja je poprilično jednostavna i lako ze naviknete na nju. Na iPhoneu se dopisujete pomoću iChat looka; sve poruke koje ste ikad razmjenili sa tim kontaktom se nalaze na jednom mjestu (slično poznatom Windows Live Messengeru) i to je veoma dobro što se tiće preglednosti.

Eto, toliko zasad! Recenzija je nedovršena, a svaki dan ću dodavat nešto novo!Post je objavljen 28.01.2009. u 14:52 sati.