Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusija pomoć u opskrbi NATO-u u Afganistanu uvjetuje boljim odnosima

Rusija bi mogla pomoći u opskrbi NATO-vih snaga ako taj savez obnovi kontakte s Moskvom koji su zamrznuti zbog rata u Gruziji, rekao je viši ruski izaslanik, izvijestila je agencija Interfax.

Veleposlanici iz 26 članica NATO-a i Rusije okupit će se u ponedjeljak na sastanku zajedničkog vijeća po prvi puta otkako je NATO suspendirao sastanke prosvjedujući zbog "nesrazmjerne" ruske uporabe sile protiv Gruzije prošloga kolovoza.

Dmitrij Rogozin, ruski veleposlanik pri NATO-u, po prvi puta je otvoreno uspostavio vezu između obnove veza i ustupanja prometnica preko Rusije za opskrbu NATO-vih snaga u Afganistanu.

"Ako naš zajednički posao u vijeću protekne dobro i ako se nakon neformalnog sastanka dogovorimo oko obnove aktivnosti, ne isključujem mogućnost da taj tranzit uspostavimo punim kapacitetom", prenio je Interfax Rogozinovu izjavu.

Rogozin je rekao da Rusija nema sporazuma s NATO-om o dopuštenju za prijevoz vojne opreme preko njenog tla ali je rekao i da postoje sporazumi o tranzitu nevojne robe koji još nisu u potpunosti provedeni.

Vijeće NATO-Rusija je glavni forum za suradnju Saveza i Moskve. Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a prošlog su se mjeseca složili s postupnom obnovom kontakata s Rusijom ali dužnosnici Saveza kažu da će za punu normalizaciju veza biti potrebne daljnje političke odluke članica.

Post je objavljen 23.01.2009. u 11:25 sati.