Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Ironman 70.3 South Africa

Danas je u Južnoafričkoj republici održana prva ovogodišnja utrka iz Ironman 70.3 serije. Za one koji ne znaju Ironman 70.3 je u stvari polu Ironman distanca (1,9km - 90 km - 21,1 km), a do broja 70.3 se došlo zbrajanjem distanci u miljama. U svibnju ću i ja nastupiti na utrci iz ove serije u St. Poltenu u Austriji.
U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio domaći adut Raynard Tissink, te na taj način obranio lani osvojenu titulu, a oborio je i rekord staze. Drugo mjesto zauzeo je Škot Fraser Cartmell, a zadnje mjesto na postolju pripalo je Njemcu Konstantinu Bachor-u. Za razliku od prošle godine kad je Tissnik ključnu prednost stekao na biciklu, ove godine se utrka rješavala na trčanju.
U ženskoj konkurenciji utrka je ponudila nešto manje neizvjestnosti, barem što se tiče borbe za 1. mjesto. Čehinja Lucie Zelenkova je vodila od početka do kraja, a uz nju na postolje su se popele Heleen bij de Vaate i Claire Kinsley.
Kao četvrti je u cilj ušao Tim Don, bivši svjetski prvak u olimpijskom triatlonu. Unatoč tome što mu je ovo bila prva utrka na ovoj distanci, očekivao sam da će se umješati u borbu za prvo mjesto. Četvrto mjesto nije loše, ali 10 minuta zaostatka za pobjednikom je ipak malo previše za triatlonca njegovog kalibra. Prošla i pretprošla godina (Potts, Raelert, nedavno i Samantha Wariner...) je pokazala da se triatlonci kojima je fokus olimpijski triatlon vrlo dobro snalaze na ovoj nešto dužoj distanci, pa sam u skladu s tim i od Dona očekivao bolji rezultat.
Tissink je otkrio da je u pripremama za utrku imao i po 40 sati treninga tjedno. Fokusirao se na bicikl na kojem je imao 600-800 km tjedno, a uz to bi otplivao 20-40 km, te pretrčao 100-140 km. Čini se da je ovakav volumen postao nešto normalno za triatlonsku elitu. Raelert je u jednom interview-u rekao da trenira i po 50 sati tjedno. Samo bi dodao jednu napomenu za one koji se misle okušati u triatlonu. Za završiti triatlon na ovoj ili na duplo dužoj distanci, ne treba vam ni izbliza ovoliko treninga (ali se pomirite s tim da Tissinka nećete pobjediti sretan).

Pošto sam spomenuo Tim Don-a evo i jedan video, u stvari studija isplativosti i brzine podzemne željeznice. Ako netko od čelnika gradskog poglavarstva pogleda video možda odluče umjesto u podzemnu željeznicu uložiti novce u sportska borilišta sretan.



Post je objavljen 18.01.2009. u 18:51 sati.