Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Slani majmunski kruh

Image and video hosting by TinyPic



Monkey bread ili majmunski kruh je u origanalnoj verziji slatki kruh i ljepljiv je zbog karameliziranog šećera. Na internetu ima hrpa recepata na engleskom jeziku, a Amerikanci ko´ Amerikanci: kod njih se može kupiti milijun raznih vrsta gotovog (dizanog) tijesta za pripremu majmunskog kruha. Ne zna se otkuda točno potječe majmunski kruh, nema dokaza da je to američki izum, iako oni prednjače po broju varijacija na temu tog kruha. Iako, to baš i nije kruh, to je zapravo svojevrstan kolač (od dizanog tijesta).

Postupak se sastoji u tome da se trgaju mali komadići sirovog tijesta. Što su manji, to bolje, otprilike 1-2 cm veličine. Mogu se oblikovati male (nepravilne) kuglice ili se tijesto može razvaljati 1-2 cm debelo i onda se od njega režu maleni četvrtasti, trokutasti itd. komadići.

Ti komadi se umaču u rastopljeni maslac, a onda se mogu uvaljati u šećer s npr. cimetom, mogu se dodavati orašasti plodovi itd. Komadi se slažu u posudu za pečenje, i to jedan na drugi i tako više slojeva. Na kraju se to sve, ovisno o receptu, posipa s još šećera, zalije s još otopljenog maslaca itd. i onda se peče.


Na Internetu sam našla nekakvu slanu varijantu majmunskog kruha, malo sam ju doradila da bi odgovarala mojim željama. Nisam još probala raditi neku od slatkih varijanti, ali imam i to u planu sretan

Prilikom izrade slane varijante nisam od tijesta trgala male komadiće tijesta, jer mi se nije dalo – to mi je dosadno i dugotrajno. Trgala sam velike komade i nisam se trudila da budu savršeno okrugli.

A i to trganje tijesta na sasvim male komade karakteristično je za slatke, ljepljive varijante majmunskog kruha – pečeni kruh se ne reže, nego se trgaju ti komadići i stavljaju u usta bez da ih dodatno trgate rukom jer su ionako ljepljivi i možete do lakta završiti zamrljani karamelom. A upravo to, kad više ljudi istovremeno trga komade hrane s jedne hrpe (u ovom slučaju takvog kruha) - to se poistovjećuje s "majmunskim ponašanjem" pa je to jedno od objašnjenja za naziv ovog kolača/kruha. Zvuči blesavo, ali to sam objašnjenje pročitala negdje na Internetu. A svi znamo da je Internet pun neprovjerenih informacija - pa ne trebate sve shvatiti ozbiljno sretan

Moj slani majmunski kruh više podsjeća na buhtle, ali ako imate strpljenja, možete postupiti kao što se radi kod pripreme slatkih varijanti, tj. od pripremljenog tijesta trgati manje komade (treba uzeti u obzir da će za vrijeme pečenja narasti).

Ti komadići tijesta se slažu jedan na drugi, u nekoliko slojeva. Možete rupe među većim komadima popunjavati manjim komadima - kao puzzle.
Budući da sam ja ove moje komadiće tijesta uvaljala u smjesu s naribanim parmezanom, stavljam ih u posudu za pečenje u samo jednom sloju (kao buhtle) jer mi se sviđa kako se sir odozdo i odozgo zapeče. Da stavljam više slojeva jedan na drugi, ne bi se sve tako lijepo zapeklo.


Moja varijanta slanog majmunskog kruha

500 g brašna
1 jaje
4 žlice ulja
oko 150 ml vode
1 čajna žlica soli
1 suhi kvasac ili 1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)

+
4-5 žlica sitno naribanog parmezana
3-4 žlice mješavine začina za pizzu ili Provansalske mješavine začina ili od suhog začinskog bilja po želji napravite vlastiti mješevinu
suhi češnjak u prahu ili sitno nasjeckani svježi češnjak
1-2 žlice sezamovih, suncokretovih ili lanovih sjemenki
narezana čili papričica ili čili u prahu

+
oko 100 g maslaca



Ako koristite suhi kvasac, u posudu stavite brašno, suhi kvasac, sol, ulje, jaje i mlaku vodu i zamijesite tijesto.
Pokrijte tijesto i stavite na toplom da se diže (da udvostruči volumen).

Pomiješajte naribani sir sa začinima, sjemenkama, češnjakom, čilijem…

Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi.


Premijesite dignuto tijesto i od njega trgajte komadiće željene veličine i oblika (možete tijesto razvaljati oko 2 cm debelo i rezati nepravilne kvadratiće, trokutiće…).

Svaki komadić tijesta umočite u ohlađeni (mlaki) maslac i uvaljajte ga u smjesu od začina.
Komadiće tijesta stavljajte u manju posudu obloženu papirom za pečenje (papir namastite). Komadiće tijesta stavljajte po želji, u više slojeva (jedan na drugi) ili u jednom sloju (kao ja).
Image and video hosting by TinyPic


Ostavite oko pola sata na toplom da se tijesto još jednom digne.
Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Poslužite toplo, ali može i hladno.




Ako koristite Garant kvasac, u posudu za miksanje stavite brašno, 1 čajnu žlicu soli, ulje, hladnu vodu, jaje i kvasac. Miksajte lopaticama za tijesta 2 min. na najvećoj brzini. Od tijesta odmah trgajte ili režite komadiće željene veličine i oblika. Svaki komadić tijesta umočite u ohlađeni (mlaki) maslac i uvaljajte ga u smjesu od začina.
Komadiće tijesta stavljajte u manju posudu obloženu papirom za pečenje (papir namastite).Komadiće tijesta stavljajte po želji, u više slojeva (jedan na drugi) ili u jednom sloju (kao ja).

Ostavite tako pripremljeno tijesto 15 minuta na sobnoj temperaturi, a onda ga pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Poslužite toplo, ali može i hladno.


Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 06.01.2009. u 11:24 sati.