Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oaza

Marketing

Ples i potraga za savršenim tijelom

funny_Abs

Živo se sjećam trenutka kad mi je netko dao do znanja da moje noge nisu dovoljno lijepe za suknju. Imala sam 12 godina i prošlo je puno vremena dok nisam ponovno skupila hrabrosti obući suknju.

Od tada vodim bitku s odrazom u ogledalu.
Noge su prekratke, širina ramena nije u skadu s opsegom grudi, a opseg grudi s opsegom bokova, trbuh nikad nije dovoljno ravan, dlanovi mi nisu simetrični, ne sviđa mi se koljena i prstiju na stopalima, nosu se ima štošta za prigovoriti, a u jednom trenutku sam bila uvjerena da mi se jedan kapak objesio i da mi nema pomoći osim plastične operacije.
Je li vam to poznato?

Najbliže potpunom zadovoljstvu sam bila kada sam došla na 45kg (na visinu 166) nakon mjeseci u kojima sam dnevno vježbala po 2-3 sata, živjela na voću i povrću i jela jedan obrok tjedno.
Da, znam da to stanje ima i medicinski naziv. Ne brinite, to je bilo prije 15 godina i sada se zdravo hranim.

Kada sam počela plesati, nismo imale ogledalo u dvorani. Prvi susreti s ogledalom su mi bili šok i dugo mi je trebalo da se naviknem na svoj odraz u njemu.
Protekle dvije godine skoro da nije prošao dan, a da nisam provela par sati pred ogledalom. Lagala bi kad bi rekla da sam uvijek zadovoljna svojim odrazom.

Sad će neko reći, a šta je s tvrdnjom da orijentalni ples povećava samopouzdanje.
Strpite se malo, doći ću i do toga.

Za one koji ne znaju, trenutno sudjelujem u 2-godišnjem edukacijskom projektu u Ljubljani - dodatni rad na plesnoj tehnici i kreatvnosti, a rezultat će biti predstava u travnju 2010.
Jedan od zadataka koja svaka od polaznica ima je prezentirati solo točku pred grupom koja joj daje sugestije. Sugestije se mogu odnositi na interptetaciju glazbe, odabir pokreta, elemente koreografije, kostim ...
Neočekivano, sugestije i komentari su se odnosili i na dijelove tijela. Plesačica N. nas je oduševila svojim trbuhom, a M. smo molile da više koristi svoje bokove.
Da ne bi bilo zabune, gore navedeni trbuh i bokovi nisu savršeni po standardima koje nam promoviraju mediji. N. ima predivno definirane trbušne mišiće, ali su malo 'tapecirani' - savršeno za valove trbuhom i shimmy-je. Bokovi od M. bi spadali u kategoriju prevelikih, ali da vidite njezine snažne akcente i shimmy-je.

Bit ći iskrena. Niti jedna od nas ne bi privukla previše pogleda na cesti - izgledamo prosječno. Ali kad zaplešemo - woooow !!!
Kako? Svoje 'nedostatke' smo iskoristile kao prednosti, prilagodile pokrete koje koristimo svom tijelu, odabrale odgovarajuće kostime ...
Sve smo u formi, redovito vježbamo i trudimo se što zdravije živjeti, ali nismo se podvrgle radikalnim režimima vježbanja i prehrane da postignemo trenutni ideal ljepote.

I tu se vraćam na samopouzdanje - pokrete orijentalnog plesa svaka žena može prilagoditi sebi i uživati u mogućnostima svoga tijela.

Vjerujem da sam svojim učenicama već dojadila, ali moram opet ponoviti da imam najljepši posao na svijetu - gledam predivne žene kako plešu i otkrivaju ljepotu svoga tijela.
(ok, još uvijek malo zavidim onima koji rade u proizvodnji čokolade) wink

Lektira za one koje žele znati više:
Naomi Wolf: Mit o ljepoti (osvrt)
Germaine Greer: The Female Eunuch (to je knjiga koju je čitala mama Adriana Mola kada je postala feministkinja )
Eve Ensler: Dobro tijelo, Vaginini monolozi
Judith Hanson Lasater: Yoga Abs: Moving from Your Core
Lisa Sarasohn: The Woman's Belly Book


Post je objavljen 05.01.2009. u 00:01 sati.