Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Havajske jelke

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


150 g sušenih banana (tzv. čipsa od banana)
50 g kokosovog brašna
275 g brašna
150 g margarina
1 žumanjak
140 g šećera
prstohvat soli
1 paketić Orangebacka (suha narančina kora, proizvođač Schwartau); ili možete dodati naribanu koru neprskane naranče
2 žlice ruma
3 žlice kokosovog ili nekog drugog mlijeka

Za premaz:
2-3 žumanjka, na svaki žumanjak stavljaju se 3 žlice običnog mlijeka

Za posipanje
2-3 žlice kokosovog brašna


Sušene banane usitnite, da budu otprilike kao i kokosovo brašno. Možete u blender staviti i banane, a i kokosovo brašno, da se sve to zajedno «samelje» i ispremiješa.

Ako nemate blender, banane usitnite ručno.
Ja ih najčešće usitnjavam sjeckajući ih nožem na dasci. Fora je u tome da treba imati oštar nož. Nisam kupovala nove noževe, ali prije koji tjedan dala sam nabrusiti stare. Sad sve režu, kao što se kaže u reklamama: kao maslac sretan Kad banane režem tako oštrim nožem, on ih stvarno reže tako da komadići ne lete okolo. A kad to radim s tupim nožem, on te banane, manje ili više uspješno – drobi, i komadići banana lete po cijeloj kuhinji.
Možete uzeti i plastičnu vrećicu (preporučam da uzmete više vrećica i stavite ih jednu u drugu, jer će se jedna sigurno poderati). U vrećicu stavite banane i lupajte po njima valjkom za tijesto – to je još jedan način usitnjavanja.

U posudu stavite sve sastojke osim banana i kokosa i mijesite tijesto, po potrebi dodajte još mlijeka, ako je smjesa suha, ali brašna, ako je ljepljiva, dodajte i usitnjene banane i kokos. Sve dobro ispremijesite, zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
U receptu se upotrebljava kokosovo mlijeko, ja stavljam kravlje, ali možete staviti i zobeno, sojino itd.

Nakon 1 sata tijesto tanko razvaljajte. Pomoću kalupića izrežite jelke (ili što god hoćete). Može se dogoditi da kalupić tijekom rezanja dođe na mjesto gdje je komadić banane, pa se onda jelkica demolira, tj. čupava je sa strane itd. Ali to nije problem – prstima to malo popravite.

Žumanjke umutite s mlijekom i time premažite odozgo svaku jelku i posipajte ju kokosovim brašnom. Jelke složite na lim obložen papirom za pečenje i pecite ih u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva 10 – 15 min. Pečene jelke ostavite da se ohlade.

U receptu se navodi da je za premazivanje potreban 1 žumanjak i 3 žlice mlijeka. Meni to nikad nije dosta (ne znam kakvo bi to divovsko jaje trebalo biti) meni su potrebna 2-3 žumanjka i 6-9 žlica mlijeka. Obično jednu turu prefarbam i s umućenim bjelanjkom koji je ostao od pripreme tijesta – ali jelke su onda blijede (a ove premazane žumanjkom su žute).
Ako koristite kokosovo mlijeko iz limenke, ono što vam ostane nakon pripreme ovih kolača, možete zamrznuti, pa naknadno upotrijebiti za pripremu curryija itd.



*Recept je sa stranice
http://www.veggie-kochbuch.de/php/kochbuch/index_rezeptanzeige.php?name=hawaii




Post je objavljen 01.01.2009. u 11:15 sati.