Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

FBI rukavice: Da mi je nešto slatko

U prosincu 2008. počelo je blog-druženje koje je pokrenula mamajac s bloga Cooks and bakes. Ovog mjeseca "pod istragom" je blog Da mi je nešto slatko.



Prvi recept koji sam isprobala je:

Gratin dauphinois


Volim kombinaciju zapečenog krumpira i sira, ali baš nikad nisam radila nešto ovakvo. Varijante koje sam do sada radila nisu uključivale pirjanje krumpira, nego se sve odmah stavljalo u pećnicu. Zato mi je ovaj recept bio zanimljiv.


Sastojci
800 g do 1 kg krumpira
1 češanj češnjaka
100 g maslaca
200 ml vrhnja za kuhanje
sol, papar
muškatni oraščić
100 g naribanog sira


Operite pa zatim ogulite krumpir i izrežite ga na što tanje ploške.
Krumpir sam naribala pomoću multipraktika, tj. s nastavkom za ribanje na tanke ploške.

Ugrijte pećnicu na 150°C.

Nakon što ste krumpir narezali nemojte ga više prati nego ga samo dobro posušite papirnatim ubrusom da se ukloni višak vode.

Raspolovite dužinom češanj češnjaka pa njim dobro natrljajte vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći, a nakon toga je premažite s malo maslaca.

Preostali maslac (upotrijebila sam margarin) rastopite na laganoj vatri, dodajte mu vrhnje za kuhanje (stavila sam obično kiselo vrhnje), sol, papar, muškatni oraščić i narezani krumpir pa sve zajedno pirjajte 5-8 min.

Preselite u posudu premazanu češnjakom i maslacem, poravnajte krumpir tako da bude što “uredniji“ i pospite naribanim sirom po vrhu (stavila sam Podravac).
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Pecite 1h i 30min i poslužite toplo.

Image and video hosting by TinyPic

Pečeni gratin sam nabrzinu pofotkala i stavila na stol. Planirala sam pofotkati ono što ostane nakon ručka, ali ništa nije ostalo. Bilo je tako fino da smo sve slistili thumbup



Drugi recept koji sam isprobala je:

Krem juha od šampinjona


I ja radim na sličan način. Obični posebno pržim šampinjone s lukom, ali svidio mi se ovaj skraćeni postupak. Ni ja obično ne dodajem gustin/brašno u krem juhe, ali nemam ništa protiv toga, tko želi dodati brašno, zašto ne?


Sastojci
2 l vode
400 g šampinjona
1 srednji luk
2-3 češnja češnjaka
3 krumpira
sol, papar, vegeta po želji
peršin
vrhnje za kuhanje


Šampinjone sam najprije oprala kao što to i inače radim. Znam da neki ljudi ne peru gljive (među njima i moja mama) jer se tako gljive razvodene, gube hranjive tvari itd.

Ja gljive stavim u posudu, posipam ih brašnom i malo ispremiješam da se brašno uhvati za svaku gljivu i onda zalijem to hladnom vodom i rukama miješam gljive u toj vodi: da brašno pokupi nečistoću s gljiva i da se ispere. Zatim ocijeđene gljive stavim na krpu da se ocijede.
To s pranjem gljiva pokupila sam iz neke njemačke kulinarske emisije.


Onda sam ih narezala na ploške.

Uzela sam tri veeeeeelika krumpira, zajedno su imali skoro 1 kg njami

Kuhala sam to sve skupa s obje vrste luka oko pola sata kao što i piše u receptu.

Prije nego sam to izmiksala štapnim mikserom, izvadila sam par listića šampinjona.

Kad sam izmiksala juhu dodala sam začine, malo vrhnja (stavila sam kiselo vrhnje) i vratila sam u nju par cijelih listića šampinjona (tako i inače radim).

Upotrijebila sam kiselo vrhnje jer nemam običaj kupovati vrhnje za kuhanje. Prijašnjih godina za sve sam koristila kiselo vrhnje – ta navika mi je i sad ostala.

Image and video hosting by TinyPic




thumbup
2. 1. 2009. - DODATAK

Blog-druženje FBI rukavice, za prosinac 2008. je završeno. Sve radove možete pogledati na FBI rukavice, 12/2008





Post je objavljen 30.12.2008. u 16:26 sati.