Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaseljena

Marketing

PATOBLOŠKA BADNJA VEČER A.D. 2008

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

Ne bih ja tu puno duljio ni objašnjavao: Patoblogija je organizirana po klasičnom uzorku trojki, ruskih, kineskih...revolucionarnih: dogmatskih. Na slikama koje vidite čvrsto je jezgro Patologije, Pratroika, metafizički ménage a trois, da ne kažem Trojstvo koje je možda i bolje ponaosob ne predstavljati, jer sama činjenica da ste sreli bilo koju od tih trojstvenih osoba, ne sluti na dobro.

U ovom blagdanskom ozračju dobro je prisjetiti se skolastičke opaske o slici koja privodi vjeri bolje od tisuću riječi.
Slike koje vam podastiremo svjedoče o blagougodnoj skromnosti hrvatskog božićnog objeda, o umilnom zajedništvu u slavljenju radosnog blagdana Kristova rođenja, vazda nas podsjećajući da je blagdan Božića evanđeoska škola ljudskosti i čovječnosti - iz njega struje uočljive odlike: pristupačnost, jednostavnost, susretljivost, povjerljivost, skromnost, što je naročito naglašeno na središnjoj slici Triptiha.

Božić je stoljećima odgajao hrvatskog čovjeka, i to ne samo u kršćanskoj vjeri, nego i za temeljne ljudske vrednote. Božićne pjesme odgajaju hrvatsku vjerničku dušu za kršćansku osjećajnost i suosjećanje. Razvijaju te stavove prema Isusu, Sinu Božjemu, rođenom kao dijete, ali i prema svim ljudima koji trpe. Odgajaju na djelotvornu solidarnost sa svom djecom svijeta koja dijele sudbinu maloga Isusa. Hrvatski je vjernik od Božića učio i naučio da nije najveće zlo kad je dijete rođeno na slamici oštroj, ako može računati s ljubavlju roditelja.

Otajstvo Božića oblikovalo je vjerničko doživljavanje blagdana Božića hrvatskih katolika do te mjere da se opravdano govori o hrvatskom Božiću. Božić je naišao na odraz u književnosti, umjetnosti, a osobito spletu običaja i u božićnim pjesmama i melodijama. Posebno su božićni običaji, a napose božićne pjesme, u stanju iz godine u godinu pobuditi vjerničko doživljavanje Božića, u pripravljanju na blagdan i u slavljenju blagdana. Svi ti običaji i pjesme uvjetuju pun odjek Božića u osobnom proživljavanju, ali i u obiteljskom i društvenom životu. Običaji, naime, obnavljaju niz sadržajnih i ljudski vrijednih čina upravljenih očitovanju čovjekoljublja od čestitanja i darivanja do izmirenja zavađenih i novog poleta u obiteljskom življenju. Pjesme pak stvaraju ozračje radosti i svečanosti, a sadržajem su zapravo prepjev božićnog evanđelja i kršćanskih vjerskih istina. Pjesnik Jeronim Korner, jedan od najboljih hrvatskih duhovnih pjesnika, ispjevao je neposredno prije II. svjetskog rata ovu pjesmu o Božiću:

I bio je Čovjek-Bog,
I dobar i drag i blag!
Kud prošla je njegova stopa,
Rastao milinja trag.
I bio je Čovjek-Bog,
I lijep i svet i tih.
I svaka njegova riječ
Bijaše zvonak stih.
On življaše davno,
Al spomen je o njemu živa.
I mnoštvo o njemu zvijezda
Zemlji priču dariva.
O, čuva cijeli svijet
O njemu spomen čist:
Bio je čovjek, Bog i cvijet,
A zvao se Isus Krist.


Svima onima koji ove sezone nisu imali prilike zauzeti svoje mjesto za našim skromnim stolom, izažavamo svoju najusrdniju želju da im se to dogodi dogodine.

Sretan vam i blagoslovljen Božić uz misao: Jezuš rulez!

Enjoy!

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 25.12.2008. u 18:05 sati.