Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Preminuo državni tajnik Gordan Čačić

Državni tajnik Gordan Čačić
Državni tajnik u Ministarstvu obrane, general-bojnik Gordan Čačić, veteran Domovinskog rata, preminuo je jučer, u subotu, 20. prosinca 2008. godine u večernjim satima u bolnici "San Martino" u mjestu Belunno u Italiji. Uz njega su bili članovi njegove obitelji te predstavnici Ministarstva obrane.

Ministar obrane Branko Vukelić izrazio je supruzi Vesni i obitelji izraze sućuti.

Unatoč odmah pruženoj pomoći na stazi, hitnom helikopterskom prijevozu te žurnom tretmanu u bolnici "San Martino" i iznimnom zalaganju talijanskog liječničkog tima, državni tajnik Čačić podlegao je teškim ozljedama glave.

Državni tajnik Gordan Čačić je na godišnjem odmoru na skijanju u Italiji doživio u petak 19. prosinca 2008. oko 12 sati tešku nesreću na skijaškoj stazi kod Cortine d'Ampezzo kada je na njega naletio drugi skijaš.

Povodom smrti general-bojnika Gordana Čačića, knjiga žalosti bit će otvorena u ponedjeljak, 22. prosinca 2008. godine u 10 sati u predvorju Ministarstva obrane, Trg Kralja Petra Krešimira IV u Zagrebu.

Komemoracija će biti održana u Ministarstvu obrane u utorak, 23. prosinca s početkom u 10 sati.

Pokop general-bojnika Gordana Čačića održat će se u srijedu, 24. prosinca 2008. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj s početkom u 12:30 sati. Obred pokopa u Aleji hrvatskih branitelja predvodit će vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac. Sveta misa zadušnica održat će se istoga dana u 16 sati u župnoj crkvi don "Ivan Bosco" u Podsusedu.

Državni tajnik Gordan Čačić - Životopis

Gordan Čačić rođen je 1. siječnja 1961. godine u Vinkovcima od oca Šime i majke Marije rođ. Skender. U Vinkovcima je završio osnovnu školu, a u Zagrebu srednju politehničku školu. Studirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Školovao se u europskom Centru za sigurnosne studije "George C. Marshall" u Njemačkoj i na "National Defense University" u SAD-u, gdje je diplomirao po "international fellows" programu, te na "Industrial College of the Armed Forces" stekao stupanj magistra znanosti iz područja nacionalne sigurnosti. Završio je Zapovjedno stožernu školu na Hrvatskom vojnom učilištu.

Dragovoljac je Domovinskog rata i jedan od utemeljitelja samostalne podsusedske satnije, jedne od prvih dragovoljačkih postrojbi osnovane 9. rujna 1990. godine, u kojoj je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika. Tijekom borbi u Slavoniji, 1991. godine, kao pripadnik 160. brigade, je ranjen.

Nakon oporavka od ranjavanja tijekom 1992. godine premješten je u Glavni stožer na dužnost savjetnika za obuku domobranskih postrojbi. Naredne godine upućen je u Zapovjedno stožernu školu. Po završetku školovanja, 1994. godine imenovan je na dužnost šefa kabineta načelnika GS OS RH. Godine 1998. postavljen je na dužnost zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za obuku, a od siječnja 1999. zapovjednik je 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Iduće godine imenovan je zapovjednikom Obavještajne brigade. Odatle odlazi na školovanje u SAD. Po povratku preuzima dužnost načelnika Uprave za obavještajne poslove GS OS RH, a od prosinca 2002. do rujna 2008. bio je ravnatelj Vojne sigurnosno obavještajne agencije. U čin brigadnog generala promaknut je 2002. godine, a 2005. je promaknut u čin generala bojnika.

Za osobni doprinos u obrani Republike Hrvatske i hrabrost tijekom Domovinskog rata Gordan Čačić odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i medaljama Bljesak i Oluja.

Za njim u tuzi ostaju supruga Vesna, kćer Vlatka, unuk Fran i Lukas te ostala tugujuća rodbina, prijatelji i suborci.

Obitelji, rodbini i prijateljima iskrenu sućut upućuje i Organizacija za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA).

Post je objavljen 21.12.2008. u 12:47 sati.