Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Demistifikacija jedne ikone - Ataturk

Za Mustafu Kemala “Ataturka,” osnivača moderne Turske, Turci gaje duboko poštivanje. Stoga, kad je s prikazivanjem počeo dokumentarni film s detaljima iz njegovog privatnog života, digla se graja.

Film “Mustafa” Ataturka prikazuje kao čovjeka koji je živio razuzdano, puno pio, bio sklon melankoliji i koji je osjećao da se sve više udaljava od zemlje koju je stvorio.

Kod mnogih, Mustafa Kemal Ataturk uživa status ikone. Film, međutim, o njemu otkriva neke intimne detalje iz dosad neobjavljenih pisama i istražuje njegovo teško djetinjstvo i mladenačke godine.

Ono što najviše iznenadjuje, portret je Ataturka kao čovjeka koji je ne samo prekomjerno pio i pušio, nego je bio i ženskar, volio ples i zabave. Film takodjer pokazuje i ranjivog čovjeka koji je, pod kraj života, postajao sve više frustriran i sve se više povlačio u sebe.

Iznošenje na vidjelo tih strana Ataturka izazvalo je oštre osude nekih sektora turskih medija. Kritičari i obožavatelji Ataturka mogu se složiti barem u jednome – da je dokumentarac izazvao strastvenu debatu oko toga tko je i što je bio pravi Ataturk, čovjek čije fotografije krase trgovine, škole, a i mnoge domove Turaka.

Post je objavljen 12.12.2008. u 22:22 sati.