Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Luka Bebić "ugostio" veleposlanike Portugala i Švedske

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u četvrtak u nastupne posjete veleposlanika Portugala Paula Tiaga Jeronima da Silvu (slika) i veleposlanika Švedske Fredrika Vahlquista, priopćili su iz Hrvatskog sabora.

U razgovoru s portugalskim veleposlanikom da Silvom predsjednik Sabora Bebić je izrazio zadovoljstvo odnosima Hrvatske i Portugala, te zahvalio na kontinuiranoj portugalskoj potpori Hrvatskoj na putu u EU i NATO. Bebić je izrazio želju da se plodonosna bilateralna suradnja nastavi i u predstojećem razdoblju, navodi se u priopćenju. Veleposlanik da Silva je obavijestio predsjednika Bebića kako je predsjednik portugalskog parlamenta Jaime Gama prihvatio poziv da dođe u službeni posjet Hrvatskoj, najvjerojatnije na jesen sljedeće godine.

Izvijestio ga je i da je Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u u uobičajenoj proceduri nakon što je Vrhovno vijeće nacionalne obrane pod predsjedanjem predsjednika Portugala donijelo pozitivnu odluku o Protokolu, te je izrazio čvrsto uvjerenje da će ratifikacija u Portugalu biti obavljena na vrijeme kako bi Hrvatska mogla na proljeće 2009. postati članicom NATO-a. Bebić i da Silva su se suglasili kako je izuzetno važno stabilizirati regiju jugoistočne Europe, bez čega nije moguće zamisliti ni ukupnu stabilnost Europe. U tom kontekstu portugalski je veleposlanik istaknuo značaj hrvatskog modela za druge države u regiji, priopćeno je iz hrvatskoga parlamenta.

Sa švedskim veleposlanikom Vahlquistom predsjednik Sabora Bebić je, osim o bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni kao izvrsni i prijateljski, te o dobroj bilateralnoj suradnji, razgovarao o procesima ratifikacije Lisabonskog ugovora i proširenja Europske unije, priopćeno je iz Sabora.

Švedska predsjedava Europskom unijom u drugoj polovici 2009., a Hrvatska planira završiti pregovore s EU-om do kraja švedskog predsjedanja. Predsjednik Sabora je švedskog veleposlanika izvijestio da će Hrvatska uskoro završiti proces prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskome, nakon čega hrvatska Vlada mora donijeti određeni broj podzakonskih akata.

U vezi s pregovorima Hrvatske s EU-om dao je čvrsta jamstva o namjeri Hrvatske da izjavom potvrdi kako ničime ne prejudicira granicu sa Slovenijom u okviru predpristupnih pregovora, te je i dalje spremna problem hrvatsko-slovenske granice iznijeti pred međunarodno pravno tijelo, kako je to uostalom dogovorila i s Crnom Gorom. Švedski je veleposlanik Vahlquist izrazio zadovoljstvo stavovima Hrvatske kao i nadu da će se problem zastoja u pregovorima Hrvatske s EU-om uspješno riješiti pod francuskim predsjedanjem, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Post je objavljen 11.12.2008. u 14:41 sati.