Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Gruzijski sukob je središnja tema OESS-ova summita

Rat koji je u kolovozu izbio u Gruziji i njegove posljedice za europsku sigurnost glavna je tema godišnje sjednice ministara vanjskih poslova OESS-a koja je u četvrtak počela u prilikama krize povjerenja između Rusije i Zapada.

Sudionici ovog skupa 56 zemalja istaknuli su da je regija ove godine prošla kroz burno razdoblje nakon oružanog sukoba njezinih dviju članica, Gruzije i Rusije, koji Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nije mogla spriječiti premda je bila prisutna na terenu.

Skup pod finskim predsjedanjem u Helsinkiju bio je isto tako prigoda da Zapad pozove Rusiju da smanji svoju potporu pobunjenim pokrajinama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

"Europska unija nije sigurna da nazočnost više tisuća vojnika kao i vojnih baza pridonosi" stabilizaciji regije, rekao je francuski ministar vanjski poslova Bernard Kouchner čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda EU-om.

Rusija planira razmjestiti 3800 vojnika i otvoriti vojne baze u tim dvjema pokrajinama. Ona usto ne dopušta da onamo dođu europski promatrači koji bi trebali nadgledati poštovanje rusko-gruzijskog primirja.

Francuski ministar je u razgovoru za agenciju France Presse još jednom zatražio da "promatrači OESS-a počnu obavljati svoj posao" u gruzijskim pobunjenim pokrajinama.

Govoreći o ruskim prijedlozima o novom ugovoru o europskoj sigurnosti, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Bryza rekao je da su ruski prijedlozi o novoj kolektivnoj sigurnosti usmjereni protiv NATO-a koji Rusija optužuje da prisvaja njezinu sferu utjecaja.

"Nema potrebe za nekim novim sustavom i mislim da je prilično jasno o čemu je riječ", rekao je Bryza u okviru OESS-ova susreta na vrhu u Helsinkiju.

"Mislim da je riječ o traženju alternative za NATO koji je tako dobro djelovao. NATO dovodi Rusiju u neugodan položaj", rekao je.

EU je iskoristio prigodu da pozove Moskvu na "neodgodivu" provedbu ugovora o konvencionalnim snagama u Europi (CFE), "temeljnog kamena europske sigurnosti" koji je Rusija prestala primjenjivati.

Post je objavljen 05.12.2008. u 12:21 sati.