Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deadhel

Marketing

Runska abeceda

Nordijski i germanski narodi(najviše u Skandinaviji i Britanskim otocima) su urezivali svoju abecedu u drvo ili kamen, pa su na temelju toga nastale rune koje su im pomagale da osvijeste budućnost.Prvi put se susrečemo s njima u brončanom dobu.Sama riječ ''runa'' u prijevodu znači tajna.
Postoji nekoliko verzija: najstarija je iz Švedske,Danske i Germanije,mlađi Futhark(Skandinavska verzija), Futhorc (Anglo-saksonska verzija), srednjovjekovan Futhark i suvremen Futhark. Riječ Futhark(futhorc) nastala je od glasova kojima se izgovara prvih šest runa. Uglavnom se sastoje od ravnih linija zato jer su se urezivale u tvrde predmete.U početku su imale ritualnu funkciju korištene su za proricanje, rituale u kojima se prizivaju više sile koje imaju utjecaja na živote ljudi.
Također su postojale i rune koje su utjecale na vrijeme, rađanje, smrt, žetvu i dr. Svaka runa osim šta označava određeno slovo futharka, služi i kao oznaka za oređenu prirodnu silu,pojavu ili objekt.
Njima se zapisivalo više jezika: gotski(danas mrtvi jezik), frizijski, staroengleski, danski, švedski,norveški,islandski,litvanski,ruski,.. Kako su se tijekom vremena pisma izmjenjivala najsličnije staronordijskom pismu je današnji islandski.
Stari Futhark je sadržavao 24 znakova podjeljenih u 3 skupine(Freyov Aett,Hagalov Aett i Tyrov Aett) po 8 runa.
Značenje:
Freyov Aett - Frey,bog plodnosti čije su rune aetta povezane sa ovim svijetom(bićima i bogovima), označava osnovne stvari u životu.
Hagalov Aett- Heimdallom, bog koji čuva i promatra,rune aetta su povezane sa energijom kojom čovjek ne može vladati(Norne,Wyrd,duhovni razvoj i vrijeme).
Tyrov Aett - Tyr bog pravde i rata, njegove rune se odnose na duhovno prosvjećenje i intelektualna postignuća.

Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 04.12.2008. u 22:55 sati.