Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mindbuilding

Marketing

Hrvatice, treba nam što više zdravih informacija

Prije nekoliko tjedana moja prijateljica doživjela je nemali šok kad je dobila mail u kojem se potanko opisuju simptomi nekog rijetkog, galopirajućeg karcinoma dojke. Naime, upravo je i ona imala te iste navedene simptome. Odmah se naručila na mamografski pregled kod jednog od naših najuglednijih onkologa. I jedva ga je dočekala od straha i neizvjesnosti koji ju nije napuštao od trenutka kad je pročitala mail. Njezine snimke su, bogu hvala, pokazale da je sve u potpunom redu, a već spomenuti onkolog je zanijekao točnost većeg broja podataka iz maila.
Njezina priča bacila me u razmišljanje. Pitam se koliko je opasna i destruktivna sva ta sila emisija, članaka, letaka, postera, kampanja i mailova u kojima se iznose poražavajuće statistike o tome koja će svaka Hrvatica oboljeti od ove zloćudne bolesti. Nemojte me krivo shvatiti, nisam protiv širenja informiracija i nisam protiv prevencije. Dapače! Međutim, ja sam protiv metoda informiranja koje se, (uglavnom) svode na zastrašivanje i protiv metoda prevencija koje se (opet uglavnom) svode na dijagnostičke preglede. Uostalom, dijagnostika nije prevencija jer služi samo utvrđivanju postojećeg stanja.
Poznato je da negativne emocije izazivaju škodljive biokemijske procese u tijelu, a i to da je hormonalni sustav u žena vrlo «emocionalno labilan». Strah, zabrinutost, i nervoza sigurno škode ženinom zdravlju, čak i ako nas motiviraju na preglede.
Što predlažem? Predlažem da nastavmo odlaziti na preventivne preglede, ali da se istovremeno odbijemo trovati pogubnim statistikama, upozoravajućim mailovima, zastrašujućim izjavama «stručnjaka» da karcinom dojke nikada nije u potpunosti izlječiv (ovo sam osobno čula na jednoj TV emisiji!!). Umjesto toga moramo doći do «zdravih» informacija i gajiti u sebi pozitivne emocije kao što su radost, povjerenje, optimizam...
Zdrave informacije su informacije o prirodnim i neškodljivim oblicima prevencije bolesti, o optimalnom stilu života koji nas čuva od suvišnog stresa, te razvijanju zdravih životnih stavova. U sljedećim postovima pisat ću o tzv. «ženskim» biljkama koje imaju dokazano blagotovorno djelovanje na žensko zdravlje i koje mogu smanjiti vjerojatnost pojave «ženskih»karcinoma. Te biljke su: soja, lan i neven.


Post je objavljen 02.12.2008. u 11:37 sati.