Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igo4it

Marketing

VINO ET VERITAS

Ja, deklarirana ljubiteljica dobrog i kvalitetnog vina, moram ovdje napisati par riječi o toj ljepoti užitka u odnosu na mršavljenje/debljanje.


Istina je da su kalorije u vinu mnoge, ali na stranici podroom.net našla sam zanimljiv članak koji savršeno objašnjava sve zablude i one koje to nisu.
Kome se ne čita cijeli članak ovdje ću staviti ono najbitnije.


"Ako uživaš u jednoj ili dvije čaše vina je u redu. Zašto i ne bi, kad je zdravo i ukusno. Savršen završetak dugog radnog dana u uredu. Problem može nastati iako uživanje u vinu može imati svojih fizičkih i psihičkih koristi, ako to vaše tijelo ne podnosi.
Vino je dobro za razinu kolesterola u krvi, ali ako govorimo o vježbanju, vino (ili bilo koji alkohol) je neprijatelj vašeg tijela.

S obzirom da je vino neprijatelj vaše figure da ostanete fit, kako je onda moguće uživati u vinu a opet imati koristi od vježbanja?

Prvo treba vidjeti što alkohol radi kod metabolizma. Nakon konzumacije vašeg omiljenog alkoholnog pića tijelo neće otopiti vaše masti do 24 sata.

Dok se tijelo samo rješava toksina (alkohol) , metabolizam je praktično ugašen. Energija koju metabolizam inače koristi za otapanje masti i kalorije se sada usmjerava prema jetri i debelom crijevu da pomogne tim toksinima da izađu iz tijela. Taj proces može trajati od 12 do 24 sata ovisno o vašoj veličini i težini tijela nasuprot masnoćama i količini alkohola koju ste popili večer prije.

Što se događa s kalorijama koje su unesene u tijelo dan prije? Njih tijelo čuva kao masnoće. No prije nego počnete paničariti postoji način kako da se to spriječi, da se ta nastala planina pretvori u mali krtičnjak, a to je: vježbanjem.

Najbolji način uživanja u vinu ili u bilo kojem drugom alkoholnom piću i ostati fit je planiranje. To znači vježbati prije izlaska van, da bi se podigla razina metabolizma prije umjerenog uživanja u alkoholu tako da se još uvijek značajna količina kalorija može uništiti.
Koje su najučinkovitije vrste vježbi da bi se smanjile masnoće?

Istraživanja su pokazala da i sugeriraju konstantne i lakše vježbe, što znači da je najbolje raditi 20-30 minuta umjerene vježbe snage. Također dobra je i umjereno brza šetnja, ili pak ako ste u teretani onda traka za trčanje.

Naravno ovo nisu jedine opcije. Danas postoji velik broj vježbi za odabir, a najvažnije je možda da se odaberu one vježbe u kojima uživate, jedino tako ćete vas one privući da ostanete i radite ih."


Eto ovo je čisti dokaz da ova luda koja uživa u deci vina kao da je nevjerojatna delicija ikad smišljena ipak nije luda jer ju to ne deblja. Naime iako sam rekla da imam u svojim pravilima dozvoljene 2 čaše (=2dcl) vina u tjednu, moram priznat da do sada nisam uopće ni primirisala vinu. A inače ako se dragi i ja odlučimo otvoriti butelju te zamamne tekućine obično je uz večeru ili iza večere. Naravno da ne planiramo iza toga na ikakav trening. To je vrijeme za uživanje... Sutradan navečer trening dolazi u obzir...

Post je objavljen 28.11.2008. u 10:37 sati.