Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Voćni čajni kolač

Image and video hosting by TinyPic


Ovaj recept sudjeluje na blog-druženju koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under. U studenom 2008. domaćica je Andrea s bloga Voće i povrće, a kao temu odabrala je đumbir.


125 g maslaca/margarina
125 g smeđeg šećera
100 g ušećerenog (kandiranog) đumbira
100 g suhih brusnica
100 g suhih višanja
150 ml soka od jabuke (iz tetrapaka)
1 velika jabuka
2 jaja
275 g oštrog brašna
pola čajne žlice cimeta
na vrhu noža mljevenog, suhog đumbira
1 paketić sode bikarbone (20 g)

+
1-2 jabuke
limunov sok
+
1 žlica pekmeza (od marelice)


Maslac, šećer, sok od jabuke te na kockice narezani ušećereni đumbir, (cijele) suhe brusnice i (cijele) suhe višnje stavite u lonac. Miješajte na laganoj vatri da se maslac rastopi, ali pazite da smjesa ne zakuha.
Maknite s vatre i ostavite smjesu da se ohladi.
Image and video hosting by TinyPic


U originalnom receptu stavlja se 275 g grožđica. Budući da ih ne volim, svaki put kad radim kolač kombiniram razno suho (ananas, višnje, marelice, šljive…) ili ušećereno voće ili ušećerenu koru naranče i limuna – i naravno zaokružim to sve na 300 g sretan

Jabuku ogulite, očistite od koštica i narežite ju na kockice.

Jaja umutite pjenjačom ili vilicom. Dodajte brašno, začine i sodu pa malo promiješajte. Dobivenu smjesu dodajte ohlađenoj smjesi od suhog voća. Dobro promiješajte kuhačom da se svi sastojci povežu.

Kalup nauljite i obložite ga papirom za pečenje. Papir namastite i pobrašnite. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup.

Kolač radim u kalupu dužine 36 cm, širine 9 cm i dubine 5 cm. Kalup bi trebao biti 2-3 cm veći, ali nikako da si kupim neki lijepi uski četvrtasti kalup.
Kolač sasvim malo naraste za vrijeme pečenja i dovoljno je da krajeve papira za pečenje ostavim da strše u zrak, pa kako kolač raste papir ga zadržava, a budući da smjesa nije tekuća, ne kapa van papira, tako da me ovaj moj kalup čisto dobro služi thumbup



1-2 jabuke ogulite i narežite na sasvim tanke ploškice. Ploškice nakapajte limunovim sokom da ne potamne i složite ih na smjesu u kalupu.
Image and video hosting by TinyPic


Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Kolač tada prekrijte aluminijskom folijom da jabuke ne zagore po rubovima. Kolač pecite još 30-35 min na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom jeli pečen.


S pečenog kolača maknite foliju i ostavite ga da se 15ak min hladi u kalupu.

Nakon 15 min kolač istresite na pladanj obložen papirom za pečenje, skinite papir na kojem se kolač pekao.
Na kolač stavite drugi pladanj (obložen papirom za pečenje) pa sve brzo okrenite, tako da strana s jabukama bude gore.

Pekmez ugrijte (nemojte ga zakuhati), dobro ga promiješajte da bude gladak ili ga propasirajte. Pomoću silikonskog kista pekmezom tanko premažite jabuke.

U originalnom receptu ploške jabuka treba premazati 1 žlicom melase. Nisam se interesirala može li se melasa kupiti negdje u Zagrebu. Pekmez je sasvim dobra zamjena sretan


Kolač ostavite da se ohladi (najbolje preko noći).


Kolač možete poslužiti uz popodnevnu kavu ili čaj ili za doručak, uz maslac njami
Image and video hosting by TinyPic



U Zagrebu ušećereni đumbir možete kupiti npr. na tržnici Kvatrić (štand sa suhim voćem, orašastim plodovima, lećom...), na tržnici Dolac (štand trgovačke radnje "Agro - kutić"), a može ga se naći i na drugim tržnicama.



*Recept je iz kuharice: Brzi i jednostavni recepti: Kruh – korak po korak, Večernji list, Zrinski d. d. , Čakovec, 2004.



3. 12. 2008. - DODATAK
Druženje "Ajme, koliko nas je" za studeni 2008. je završeno. Sve radove možete vidjeti na Andreinom blogu koja je majstorski obavila posao domaćice za 11/2008.





Moji recepti s ušećerenim đumbirom
Kocke od čokolade i đumbira
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira



Post je objavljen 26.11.2008. u 12:42 sati.