Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Mađarica moje bake

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
300 g brašna
30 g svinjske masti
100 g šećera
200 ml kiselog vrhnja
pola praška za pecivo

Krema
500 ml mlijeka
50 g kakaa
50 g čokolade za kuhanje
150 g šećera
3 žlice brašna
150 g margarina



Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Od tijesta trebate dobiti 6 kora.

Ja tijesto podijelim na 3 dijela. Svaki dio razvaljam na pravokutnik veličine oko 30 cm x 38 cm. Tijesto stavim na pobrašnjen lim od pećnice i onda ga prerežem na pola po sredini da dobijem 2 kore veličine oko 15 cm x 19 cm. I tako pečem po dvije kore odjednom.
Na isti način napravim i s ostala dva komada tijesta, pa na kraju imam 6 kora.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Stavite lim u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10ak min, kore trebaju ostati bijele, svakako ih izvadite iz pećnice kad na rubovima počinju smeđiti.

Pečene kore premjestite na pladanj i slažite ih jednu na drugu.
Image and video hosting by TinyPic


Ja lim prije pečenja samo pobrašnim, a moja mama ga prije pečenja prve kore namasti i pobrašni, a za pečenje preostalih kora ga samo pobrašni, a baka više ni ne zna kako je ona to radila.

Prije sam kore pekla na okrenutom limu, tj. na donjoj strani, ali ovaj lim koji sada imam nije prikladan za to jer odozdo nije ravan.

Pečene kore ostavite da se ohlade.


Za kremu, u lonac stavite 400 ml mlijeka i stavite da zakuha.
100 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, brašnom i kakaom, umutite pjenjačom da nema grudica.
Kad mlijeko zakuha dodajte na kockice natrganu čokoladu i ulijte smjesu od kakaa. Kuhajte na laganoj vatri miješajući pjenjačom da se ne zgruda. Kad se zgusne i počnu se stvarati mjehurići, maknite lonac s vatre i umiješajte margarin, promiješajte da se margarin rastopi.

Vrućom kremom premazujte hladne kore i slažite ih jednu na drugu. Ostatkom kreme zadnju koru premažite odozgo.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi preko noći.


Po želji, sutradan kolač možete prelijati rastopljenom čokoladom (100 g čokolade za kuhanje + 50 g margarina), ali može i bez preljeva – u mojoj obitelji nismo dosljedni u prelijevanju ovog kolača čokoladom (ali ovaj put smo ju stavile sretan).

Image and video hosting by TinyPic



Ovo je recept za Mađaricu kako ju je moja baka radila. Navodno(!?) se krema za "pravu" Mađaricu bazira na karameliziranom šećeru, ali u mojoj obitelji se to nije tako radilo. Meni je to ionako svejedno jer nisam ljubitelj Mađarice. Ipak, na raznim obiteljskim slavljima praktički sam prisiljena probati razne varijante tog kolača, a ta prisilna isprobavanja uvjerila su me u izreku: kad probaš jednu Mađaricu, probao si sve (meni se svi takvi kolači podjednako ne sviđaju).
Nemojte se sad uvrijediti svi vi koji imate neki svoj recept za Mađaricu i smatrate ga boljim od svih drugih recepata za Mađaricu. Ja jednostavno ne volim takve pite: ni Mađaricu, ni Medenu pitu, ni Griz pitu... i sve te ostale pite.

Budući da ne volim takve kolače rijetko ih radim, najdosadnije mi je raditi nešto za što unaprijed znam da neću jesti. Ali ovaj put sam posao podijelila s mamom: ona je radila kremu, a ja sam radila kore.



*Slični recepti
Karamel pita u mojoj izvedbi



Post je objavljen 23.11.2008. u 11:27 sati.