Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Sanaderova uranilovka

Prošlih nekoliko dana mnogi HDZ-ovi birači sigurno su zažalili što su povjerovali Ivi Sanaderu i njegovim predizbornim obećanjima u kojima je obećavao brda i doline ignorirajući prve znakove financijske krize u vidu slabljenja burze svaljujući krivnju za pad dionica na SDP koji je želio uvesti porez na kapitalnu dobit. Izbijanjem financijske krize samo par mjeseci kasnije na vidjelo su isplivale mnogima i onako poznate činjenice da u HDZ-u nemaju pojma ama baš o ničemu.

Isplivalo je to da pad burze uopće nije bio uzrokovan najavama o mogućem porezu na kapitalnu dobit, već da se financijski balon prenapuhao i raspuknuo. Napumpane cijene dionica ispuhale su se munjevitom brzinom, banke su ostale bez novca, a mnogi investicijski fondovi jednostavno su propali. Srećom pa se guverner HNB-a ne bira na izborima i pa je HNB svojim mjerama (koje su usput godinama bile kritizirane od razno raznih 'stručnjaka') uspio ublažiti prvi udar financijske krize.

Isplivalo je i to da Sanader stvarno nema pojma kako da se postavi prema krizi. Prvo je najavio stezanje remena u vidu zamrzavanja plaća, ali nije htio odustati od nebuloznih projekata kao što su Pelješki most. Samo par dana kasnije, Sanader obrće ploču i spreman je 'staviti na mirovanje' Pelješki most, a plaće više ne misli zamrzavati na godinu dana, već na 6 mjeseci. Pozivao se Sanader opet i na vladu pokojnog Ivice Račana iako je sad već prošlo 5 godina otkako je Sanader na kormilu države. Zapita li se itko što je Sanader radio 5 godina kad mu je Račan još uvijek kriv za sve probleme? Čak je odustao i od besplatnog parkiranja za saborske zastupnike iako je koji mjesec ranije takvu ideju povezivao s komunizmom i uranilovkom.

Znači li to sad da je Sanader postao komunist? Ne znači… Sanader je bio i ostao teatrolog. Dok je voda išla na mlin, lako je bilo govoriti velike riječi i biti samouvjeren. No vrč se sada razbio, a velike riječi tu više ne pomažu. Sad su na redu djela, a u HDZ-u nema onih koji znaju što bi trebalo raditi. Jedini dobar potez u svom tom HDZ-ovom jadu neznanja je osnivanje vanstranačkog tijela koje će savjetovati Vladu o potezima za prevladavanje krize. Sigurno je to bio veliki udarac u ego Ive Sanadera koji će od sad morati slušati svoje političke protivnike i raditi po njihovim uputama želi li koliko toliko sačuvati svoju tijesnu izbornu pobjedu do kraja mandata.

Jedino u čemu je Sanader ostao dosljedan jest njegova prevrtljivost i tu mu se stvarno mora odati priznanje da uspijeva toliko godina taj ogromni dio biračkog tijela držati na svojoj strani iako ih ostavlja gole i bose, a oni mu još uvijek veselo klikću i vjeruju. Sjetimo se samo izručivanja Gotovine, odustajanja od ZERP-a, obećanja o ukidanju HFP-a, afere Bechtel, Brodosplit, itd…

Post je objavljen 20.11.2008. u 10:01 sati.