Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

ZAJEDNO U OTKRIVANJU RATNIH ZLOCINA

Predstavnici tuzlanske Fondacije"Istina,pravda,pomirenje"su u Bijeljini poceli zvanicnu saradnju s tamosnjom Komisijom za istinu i pomirenje,sto je prvi zajednicki korak ka rjesavanju ratnih zlocina.Zbog medjusobnog nepovjerenja,doslo je do zastoja u istragama ratnih zlocina.
PREKINUTI RATNU RETORIKU
"Potvrdili smo volju i jedinstvo da zajednicki radimo na ovim slucajevima.Cesto je pitanje zasto nijedan ratni zlocin u Bijeljini nije procesuiran,a tim gradom slobodno hodaju ljudi kao sto je VOJKAN DJURKOVIC,koji se dovodi u vezu s protjerivanjem bosnjackog stanovnistva.Treba pogledati i bijeljinsku dokumentaciju o Brcanskoj Malti u Tuzli"rekao je predsjednik Fondacije"Istina,pravda,pomirenje"Sinan Alic,pojasnivsi da je glavni cilj saradnje"srusiti kineski zid medju gradovima zidan zlocinom".
Predsjednik bijeljinske Komisije za istinu,advokat Dusko Tomic kazao je da je sastanak bio"velicanstven".
"Jednoglasno smo se dogovorili da politicarima u BiH uputimo molbu da prekinu ratnu retoriku,a sve skupstine i opstine u ovoj zemlji pozovemo da formiraju komisije koje ce utvrditi istinu o ratnim desavanjima.Tuzlake koji zive u Semberiji i stanovnike Semberije koji zive u Tuzli pozivamo da daju pismene i usmene izjave o tome sta im se dogadjalo u tom periodu",rekao je Tomic.
Nakon sastanka nije bio nezadovoljan ni potpredsjednik Komisije i predsjednik Udruzenja logorasa Janje i Bijeljine Mehmed Djezic.On je podsjetio da u ovim mjestima nije bilo direktnih ratnih sukoba,ali ubistava civila jeste,za sta on krivi placenike ZELJKA RAZNATOVICA ARKANA.
STRAHOTE BATKOVICA
"Tacan broj ubijenih jos nije poznat,a za te zlocine niko nije osudjen",podsjetio je Djezic,bivsi zatocenik logora Batkovic,koji ce biti predmet zajednickog rada tuzlanske i bijeljinske komisije,uz otkrivanje odgovornih za zlocine pocinjene nad srpskim civilima sa tuzlanskog podrucja.
Sve to je dogovoreno zarad pomirenja Tuzle i Bijeljine.No jucer nije bilo govora o clanstvu jednog od upravnika logora Batkovic u Komisiji za istinu,o cemu i u redovima te radne grupe postoje podijeljena misljenja.
Tokom rata sa podrucja Bijeljine i Janje protjerano je oko 3000 bosnjackih civila.Na stotine njih je ubijeno i osjetilo strahote Batkovica,u koji su dovodjeni i zarobljenici iz cijele istocne Bosne.


Post je objavljen 19.11.2008. u 14:18 sati.