Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mindbuilding

Marketing

DOBRO U ZLU I ZLO U DOBROM


Svima nam je jasno: svijet polako, ali nezaustavljivo tone u razdoblje globalne gospodarske krize. Granice između država i kontinenata su očito puno manje nego smo si umišljali! Tako i nas polako hvata ta lavina besparice, inflacije i masovnih bankrota. Je li situacija u kojoj smo se našli loša ili dobra? Logični, ali možda ipak ishitreni, odgovor je da je to svakako loše. No, razmislimo malo! Kineska riječ kriza ima dva značenja, jedno je problem, drugo je prilika. Kako mudro! Pričekajmo i vidjet ćemo jer odgovori će doći kasnije. U međuvremenu ipak pročitajte ovu priču koja upravo govori o tome da je život misterij čije poruke ne smijemo jednoznačno tumačiti. Mudar čovjek je onaj koji događaje više promatra, nego ih prosuđuje. Jer život je takav kakav jest: u dobru je uvijek nešto zla, a u zlu nešto dobra. Mudar čovjek ne donosi zaključke na temelju trenutne situacije. On ne zna. Ali čeka da sazna. Takva životna filozofija čuva ga od suvišnih razočarenja i velike boli. Upravo na taj način živio je i kineski seljak iz ove priče:

Kineski seljak i njegov sin od sve imovine imali su samo jednu kobilu. Nekom prilikom kobila im je pobjegla i njihov susjed je došao i rekao im:
- Kakva užasna stvar, kobila vam je pobjegla.
Seljak je na to odgovorio:
- Ne znam da li je loša ili dobra, takav je život.

Sljedećeg dana kobila se vratila i sa sobom dovela čitav čopor divljih konja. Susjedi su se okupili i rekli:
- Kakva velika sreća. Tvoja kobila ti je dovela toliko drugih konja. Sada si bogat čovjek.
A seljak je na to odgovorio:
- Teško je reci da li je to dobro ili zlo. To je život.

Seljakov sin je htio ukrotiti konje i zajahao je jednog. Ali konj ga je zbacio, on je slomio nogu i ostao hrom. Susjedi rekoše seljaku:
- Užasno je to što ti se desilo, da tvoj sin ostane bogalj.
Seljak je odgovorio:
- Kako bih znao je li to zlo ili dobro. To je život.

Uskoro su vojnici došli u selo i mobilizirali sve mlade ljude sposobne za rat i uzeli su susjedovog sina, ali seljakovog nisu, jer je bio hrom. Tada je susjed rekao:
- Možda više nikada neću vidjeti svog sina. Ali ti si sretan, tvoj sin je pošteđen.
Seljak je opet odgovorio:
- Ja ne znam da li je to dobro ili zlo. TAKAV JE ŽIVOT.



Post je objavljen 14.11.2008. u 19:57 sati.