Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković u Češkoj, "Hrvatska cijeni potporu Praga"

Zagreb posebno cijeni potporu Praga na hrvatskome putu u euroatlantske integracije, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković svome češkom kolegi Karelu Schwarzenbergu, i ocijenio da će razvoju odnosa Hrvatske i Češke poglavito pridonijeti češko predsjedanje Europskom unijom početkom 2009.

Bilateralni odnosi Češke i Hrvatske su vrlo dobri, prate ih redovite razmjene posjeta na visokoj i stručnoj razini, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Jandroković češkome ministru vanjskih poslova Schwarzenbergu, priopćeno je iz MVPEI-ja.

Jandroković, koji je upravo susretom sa Schwarzenbergom počeo dvodnevni posjet Češkoj, u četvrtak i danas razgovara s potpredsjednikom Senata Petrom Pithartom i predsjednikom Zastupničkog doma Češke Republike Miroslavom Vlčekom.

Godina 2009. ključna je za hrvatske pregovore u punopravno članstvo u EU, rekao je Jandroković i pozdravio Schwarzenbergovu najavu da će hrvatski pregovori biti jedan od najvažnijih prioriteta češkog predsjedanja Unijom u prvoj polovici te godine.

Češka je iznijela inicijativu tzv. "dobre komunikacijske veze" s Hrvatskom, navodi se u priopćenju.

Jandroković je izvijestio sugovornika o aktualnostima u procesu približavanja EU te naglasio da je završetak pristupnih pregovora za punopravno članstvo RH u EU u 2009. prioritet.

U tome posebno ohrabruje nedavno Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske prepoznato kao snažna potpora Hrvatskoj da nastavi s provođenjem potrebnih reformi, dodao je Jandroković.

Bilo je riječi i o ulasku Hrvatske u NATO i Jandroković je izrazio nadu da će češki parlament brzo ratificirati Protokol o pristupanju RH NATO-u.

Ministri su razmijenili mišljenja o stanju u regiji s posebnim osvrtom na aktualni razvoj prilika u Srbiji, Bosni i Hercegovini te na Kosovu. Hrvatska podržava sve zemlje regije na putu u euroatlantske integracije i spremna je podijeliti svoja iskustva iz tih procesa, rekao je na tu temu Jandroković.

Post je objavljen 14.11.2008. u 15:38 sati.