Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

Baletni studij na Borongaju

Zagrebačka Akademija dramskih umjetnosti je nositelj projekta studija plesa i baleta koji će zaživjeti u kampusu na Borongaju.
Prošle su 132 godine od datuma kada su prvi put navedena imena plesača koji su plesali nekoliko baletnih brojeva u operi »Nikola Šubić Zrinjski«, no Hrvatska još nema visokoškolsku ustanovu za ples i balet. Toga se istog dana, 4. studenoga, u prošlih pet godina obilježava Dan baleta, a Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPB) održava godišnju skupštinu.
A na njoj, održanoj u foyeru zagrebačkoga HNK-a, predsjednik HDPB-a Svebor Sečak upoznao je prisutne s djelovanjem društva, pri čemu je posebice istaknuo njihovo najveće postignuće do sad, natjecanje »Mia Čorak Slavenska«, koje je ove godine održano na sceni zagrebačkoga HNK-a, čime se uvelike dignula njegova razina.
»Nastojimo ga dići i na međunarodnu razinu«, rekao je Sečak, misleći pri tom na bolnu činjenicu da većinu muškoga baletnog kadra čine strani državljani, koji se pak ne mogu natjecati upravo zbog državljanstva. Da bi i samo natjecanje postalo privlačnije, kako našim, tako i stranim plesačima, Sečak je najavio mogućnost podjele izdašnijih novčanih nagrada.
Ipak, ono o čemu se najviše govorilo, jest ustrojavanje studija za ples i balet. Lani su, kako je Sečak rekao, ministarstva kulture i znanosti, obrazovanja i športa osnovala povjerenstvo za izradu prijedloga programa, koje radi na financijskom planu, programu i drugim dokumentima potrebnim za pokretanje prve visokoškolske ustanove za ples i balet u Hrvatskoj.
Andreja Jelčić, glavna koordinatorica povjerenstva i osoba s bogatim iskustvom rada upravo na projektima te vrste, naglasila je da najveći problem i nije prostor, već su to profesori i studenti.
»Studij baleta bi vrlo vjerojatno bio ustrojen kao studij za baletne pedagoge jer toga nam stvarno nedostaje«, rekla je Jeličić, nastavljajući kako će s ciljem ostvarivanja takvog studija biti uspostavljena suradnja s Filozofskim fakultetom, ali i s Kineziološkim.
Zagrebačka Akademija dramskih umjetnosti izašla im je u susret i prihvatila biti nositeljem cijeloga projekta budući da se u Hrvatskoj ne može pokrenuti neki novi studij ako ga ne predlaže već ustrojena visokoškolska ustanova. Kako i sama Akademija muku muči s prostorom, Jelčić je rekla da je određen dio prostora u kampusu na Borongaju već rezerviran za plesne i baletne studije.
»Sam prostor osmišljen je kao centar za umjetnička istraživanja, a našoj bi struci trebala pripasti trećina cjelokupnog prostora, nekih 2000 kvadrata, te će se tamo urediti prostor gdje će nastajati budući plesni i baletni intelektualci«, opisuje Jelčić inkubator na kraju grada.
Zahvaljujući i praktičnom i teoretsko-pedagoškom ustroju studija, vrlo vjerojatno će se početi i ažurnije prevoditi potrebna stručna literatura, koje zasad nema dovoljno ili pak je zastarjela, te će se vrlo vjerojatno osnovati i plesni arhiv u kojem bi se pohranjivali svi pisani i slikovni podatci o nekoj plesnoj ili baletnoj predstavi, što je svakako pohvalna inicijativa.
Takvi potezi, ako urode plodom, uvelike će doprinijeti institucionalizaciji profesije koja, iako slavi visoke 132 godine, biva i dalje marginaliziranom, ali čini se kako stižu bolja vremena. Tomu u prilog ide i činjenica da je ovogodišnju nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo primio doajen i dugogodišnji baletni prvak Damir Novak.
Nadajmo se samo da neće dijeliti sudbinu Plesnog centra u bivšem Kinu Lika, koji unatoč silnim obećanjima još nije otvoren, a i pitanje hoće li i biti do idućega Tjedna suvremenog plesa, čijim bi trajnim domom trebao postati.



Stručnjaci iz Budimpešte i Sankt Peterburga
»Baletni umjetnici prikupe kroz godine prakse na sceni dovoljno plesnog iskustva, te je njima najpotrebniji baš taj teoretski, pedagoški aspekt studija koji će nam jamčiti kako ćemo jednog dana imati vlastite stručnjake, a ne, kao što ćemo prvih godina studija raditi, dovoditi iz Sankt Peterburga ili Budimpešte«, objasnila je Andreja Jelčić značenje studija baleta za stvaranje domaćih baletnih teoretičara i pedagoga.

Zrinka Zorčec

Vjesnik online

Post je objavljen 07.11.2008. u 08:30 sati.