Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Očekuje li svijet previše od Baracka Obame?

Piše: Bojan Klima

U svojoj predsjedničkoj kampanji, senator Barack Obama govor je često završavao pozivom 'glasajte za mene – promijenit ćemo Ameriku; promijenit ćemo svijet'. Većina Amerikanaca glasala je za demokratskog senatora iz Illinoisa i sada očekuju promjene.

Barack ObamaS puno optimizma, promjene očekuje i svijet. U pariškim se kavanama na francuskom skandirao Obamin izborni slogan 'Yes We Can'. U Keniji, odakle potječe otac Baracka Obame, dan izborne pobjede senatora iz Illinoisa proglašen je nacionalnim praznikom. Svijet očekuje da će s Obamom američka vanjska politika veći naglasak stavljati na diplomaciju, a manje na vojsku. Da će više pregovarati, a manje se konfrontirati.

Mnogi su Amerikanci glasali za Baracka Obamu nadajući se da će njegova pobjeda – među ostalim – poboljšati i imidž Sjedinjenih Država u svijetu, koji je narušen nakon dva predsjednička mandata planetarno nepopularnog Georgea Busha. Temelj ovim očekivanjima djelomično leži u činjenici da se demokratski senator iz Illinoisa od početka protivio ratu u Iraku.

Međutim, i Amerikanci a i ljudi u inozemstvu vjerojatno će vrlo brzo ustanoviti da su, možda, previše očekivali od novog predsjednika. Predsjednik Sjedinjenih Država, naime, nije onoliko moćan i utjecajan kako se to možda nekada čini. On nije niti čarobnjak, a niti diktator. Čak i na području vanjske politike, predsjednikove su ovlasti ograničene od strane Kongresa. Na njegovo odlučivanje utječe i oporba te javno mnijenje.

Kako piše vanjskopolitička komentatorica lista Washington Post Anne Applebaum, američki predsjednik 'ne može sve odjednom promijeniti, a neke stvari ne može promijeniti uopće'. Na primjer, predsjednik Barack Obama – piše ova utjecajne komentatorica – 'neće moći zaustaviti sukobe u Iraku i Afganistanu, neće moći utjecati na rast vrijednosti dionica na burzama, neće moći zaustaviti kretanje Amerike prema recesiji'.

I to su samo kratkoročna razočaranja. Amerika također neće odustati od svoje dugoročne orijentacije k razvoju globalnog kapitalističkog poretka, a neće vjerojatno niti dramatično povećati pomoć stranim zemljama. Što više, vjerojatno će je još više uvjetovati solidnošću lokalne državne uprave, bez korupcije i nepotizma.

Zemlje u razvoju, koje se s razlogom ovih dana vesele pobjedi Baracka Obame, mogle bi uskoro biti razočarane.


Post je objavljen 07.11.2008. u 04:38 sati.