Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nabrzaka

Marketing

64. post. Još o Brazilu. Nikad dosta.

Prošla su tri dana od brazilskog trilera/horora/happy end drame (kako za koga), a o utrci se još priča i pričat će se vjerojatno do početka iduće sezone. Što drugo možemo raditi do ožujka 2009.? Strava i užas. Mrzim zimsku pauzu. No dobro...
Renault je danas potvrdio nepromijenjenu vozačku postavu i za iduću godinu - Alonso i Piquet ostaju. Nagađanja o Fernandovu odlasku u neku drugu ekipu pokazala su se netočnima, ali to i ne čudi s obzirom na rezultate koje je ostvario u posljednjih nekoliko utrka i na činjenicu da su Ferrari i BMW još ranije potvrdili svoje vozače pa mu je od slobodnih mjesta kao jedino izvjesno ostalo ono u Hondi. No odlučio se za ekipu koju je u današnjem priopčenju opisao ovako "It's a very close-knit team with a competitive and winning mentality, and also a relaxed and warm attitude, which suits me perfectly". Nakon godine provedene u McLarenu čovjek sigurno zna ponešto o opuštenosti i toplini :) Malo me iznenadila potvrda Piqueta juniora jer je iza njega jedna stvarno očajna sezona, ali dobro, svatko zaslužuje drugu priliku, a pretpostavljam i da njegova nekonkurentnost daje veću sigurnost Alonsu, a kad je Alonso siguran u sebe onda je sve moguće. Zanimljivo je i kako su Španjolca nakon povratka u francusku ekipu mnogi otpisivali, a to se posebno odnosi na engleske novinare koji su čak predviđali da nikada više neće ostvariti niti jednu pobjedu, kamoli naslov prvaka, ali činjenica je da si je Fernando ovom sezonom čak i ojačao reputaciju jer sad svi naglašavaju kako je odlično odvozio gotovo sve utrke i napredovao kao vozač. A nisam primjetila ni da druge momčadi ili vozači zaziru od njega zbog reputacije gnjavatora i troublemakera koju je imao u McLarenu - i ove su se godine ekipe trgale za njegov potpis, a omiljenost među kolegama vozačima nije ništa manja nego inače. No dosta o Fernandu jer bih htjela reći još par stvari o događanjima na Interlagosu.
Engleski su se novinari požalili na ponašanje brazilske publike, navodno nisu bili fer jer su svako pojavljivanje Anthonyja Hamiltona na velikim ekranima popratili salvom zvižduka, a u McLarenu nikako nisu mogli shvatiti zašto je to tako?? Totalno neshvatljivo zar ne? :) Ne kažem da je to zviždanje okej, zapravo nije, ali zviždali su mu i u Belgiji a, za informaciju Englezima, ljudi mu zvižde zato što je antipatičan do boli. Pristojno ili ne, fer ili ne, ali tako je. Još kad je Lewis nakon utrke rekao nešto u stilu 'cijela moja obitelj je danas samnom u Brazilu. I moj tata je tu.' No shit Sherlock? Tatu baš nismo primijetili ove dvije godine. Ali Anthony se veselio i nek se veselio, ima i čemu, sin mu je postao svjetski prvak i to najmlađi u povijesti Formule 1 što ni jedno ni drugo nije mala stvar. Lewis je odvezao očajnu utrku, ali i to je razumljivo s obzirom na njezinu važnost i premda mu se mlaka vožnja mogla zamjeriti jer je za dlaku ponovno izgubio naslov, no osvojio ga je i ona je iz ove perspektive potpuno nevažna. Naslov se osvaja ili gubi cijelu sezonu, tko na kraju skupi najviše bodova zasluženi je prvak i tu prestaje sva mudrost. Felipe ga nije izgubio jer je lošiji vozač, izgubio ga je zbog smijurije u Singapuru, zbog dva kvara motora i nekoliko očajnih odluka njegove ekipe. No izgubio ga je. Naslov se daje vozaču ali zapravo je skup rada i rezultata vozača, bolida i ekipe i te tri stvari u konačnici daju svjetskog prvaka. Premda je jedan strani bloger zanimljivo primijetio da bi ove godine poštenije bilo da je vozačku titulu osvojio Massa (jer je imao više peha, a Lewis je sve svoje greške sam izrežirao), a konstruktorsku McLaren (jer je Ferrari toliko griješio da ju sigurno nije zaslužio). I ima u tome istine, ali sve su to prazne priče tri dana nakon finalne utrke.
Ja naravno čestitam novom prvaku, pred njim je blistava budućnost jer pretpostavljam da osvojeni naslov skida veliki dio pritiska i donosi smirenost i sigurnost koje mu mogu samo koristiti. I premda Lewis za svaku svoju grešku ili poraz voli reći da će ga "učiniti jačim" mislim da će ga zapravo ovaj naslov učiniti jačim i sumnjam da će ponoviti sudbinu Jacquesa Villeneuvea (drugi u svojoj prvoj sezoni, osvojio naslov u drugoj i onda ništa). Osim što se priča da planira snimiti cd, baš kao i dragi mi Žak.
I na kraju analize moram spomenuti još dva čovjeka. Prvi je Robert Kubica koji je u Brazilu izgubio treće mjesto u poretku vozača što je prava šteta jer je imao odličnu sezonu, a osim toga Brazil je prva utrka ove godine u kojoj njegova ekipa nije osvojila ni boda. No mene zanima Robertovo čudno ponašanje u zadnjim krugovima utrke kad je pretjecao Vettela i Hamiltona - zaostajao je za cijeli krug i ne kužim što je točno bila njegova namjera par stotina metara prije cilja? Kubičin fan Zec vjerojatno zna ponešto o tome, a Zec??
I drugi čovjek je Timo Glock koji se zadnjih dana toliko jadan trsi dokazati da nije namjerno izgubio mjesto i poklonio naslov Hamiltonu da je čak izjavio kako se nada da Felipe razumije da nije mogao ništa učiniti. Totalni je peh biti uvučen u odluku o svjetskom prvaku ni kriv ni dužan, ali Timo je čelični Nijemac i lako će preživjeti ovaj brazilski weltschmerz. Nadam se da mi neće zamjeriti ali moram staviti ovu animaciju s Hamiltonom jer je toliko glupa da je istodobno i urnebesno smiješna.




Post je objavljen 05.11.2008. u 21:55 sati.