Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Afroamerikanac u Bijeloj kući - je li Amerika spremna?

Piše: Bojan Klima

'Barack Obama je jednostavno cool. Iako ne znaju mnogo o njemu, strancima se sviđa prvenstveno zbog toga što je crnac'.
Ovim je riječima 'Obamamaniju' u svijetu objasnio Claudio Lodici, profesor politologije na Američkom sveučilištu u Rimu.

Barack ObamaNaravno, u konačnici, manje je važno što misle stranci. O Baracku Obami i Johnu McCainu izjasnit će se 4. studenog Amerika, a u njoj – kako je za Glas Amerike rekao Larry Sabato sa Sveučilišta Virginije – 'još uvijek postoje rasne predrasude, i to ne samo na Jugu`. 'Ne budimo naivni' – kaže ovaj politolog.

Posljednja istraživanja pokazuju da demokratski senator Barack Obama uvjerljivo vodi pred republikancem McCainom. Međutim Vesla Weaver sa Sveučilišta Virginije upozorava na dobro poznatu činjenicu da ljudi često jedno kažu, a rade nešto sasvim suprotno. Kada su američki izbori u pitanju na djelu je takozvani 'Bradley Effect' – fenomen nazvan po gradonačelniku Los Angelesa koji se 1982. natjecao za guvernera Californije.

Prema anketama, demokrat afro-američkog podrijetla Tom Bradley je u anketama prije izbora uvjerljivo vodio, no ipak je na izborima izgubio jer dio glasača ipak, na kraju, nije bio spreman pokloniti povjerenje crncu. Očito, kaže Vesla Weaver, pod utjecajem rasnih predrasuda.

No, bilo je to prije 26 godina. Barack Obama drugačiji je kandidat od ostalih. 'Obama se ne natječe za Bijelu kuću kao crnac, već kao pojedinac`, s imenom i prezimenom – kaže Thomas Mann iz Instituta Brookings, washingtonskog think-tanka.

Obamin meteorski uspjeh počeo je u siječnju pobjedom na stranačkim izborima u Iowi – saveznoj državi gdje gotovo isključivo žive bijelci. Nižući uspjehe i u drugim, većinski homogenim dijelovima Amerike (Pacifički sjeverozapad, Nova Engleska, Minnesota i Wisconsin), Obami su američki građani poslali ogroman, rekordan novac za predsjedničku izbornu kampanju. 600 milijuna dolara! Više nego što su Bush i Kerry uspjeli prikupiti zajedno, prije samo četiri godine. Donacije su stizale i od starih i od mladih, bijelaca i crnaca, bogatih i siromašnih – sve skupa njih više od tri milijuna.

I po skupljenom novcu, a ne samo po broju glasova, vidi se da je Barack Obama popularan. Međutim, kako je podsjetio John McCain, glavna i najvažnija 'anketa', održat će se za nekoliko dana, u utorak 4. studenog. Tada ćemo i konačno vidjeti je li Amerika zaista spremna za predsjednika koji je 'drugačiji od ostalih'.

Što vi mislite?

Is America ready?

Post je objavljen 29.10.2008. u 19:25 sati.