Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Vikend arhitekture i odličnih predavača


Svake godine, hrpa arhitekata, građevinara i dizajnera sjati se u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinkog na simpozij koji se, po najpoznatijem hrvatskom arhitektonskom časopisu, naziva Dani Orisa. Ovo je već osma godina kako se održavaju, uvijek posljednjeg vikenda u listopadu. Predavači koji nastupaju uvijek su vrhunski i najčešće svjetski poznati arhitekti koji osim problema s kojima se susreću, nameću i vlastite zamisli kao predložak novih arhitektonskih projekata. Ukratko, ukoliko ste arhitekt i tražite inspiraciju, nema boljeg mjesta od Dana Orisa da ju i pronađete.

Arhitekt Igor Franić predstavlja svoj Muzej suvremene umjetnosti koji bi se trebao otvoriti početkom sljedeće godine.

Otvorenje se održalo u subotu u deset sati ujutro, da bi prvo predavanje započelo već oko pola sata kasnije s engleskim arhitektom Davidom Adjayeom, koji je vjerojatno najpoznatiji po instalaciji nazvanom Your Black Horizon na Venecijanskom bijenaleu. Austrijski arhitekti iz studija The next ENTERprise su održali sljedeće predavanje, a nakon njih slovnenski dekleva gregorič arhitekti. Posjetitelje je zapanjila Annette Gigon iz Švicarske, koja radi u sklopu studija Gigon/Guyer Architects. Tijekom dana, posjetitelji su imali prilike čak i pročitati pismo ovogodišnjim Danima Orisa koje je stiglo iz Čilea, od arhitekta Smiljana Radića. No, ipak, najbolje subotnje predavanje po ocjeni mnogih je bilo ono studija Mansilla + Tunhón Arquitectos iz Španjolske. Nakon ovakvog dana, očekivanja za nedjelju mogla su biti samo veća...

Finski arhitekt Sami Rintala.

Sami Rintala je jedan od vodećih skandinavskih arhitekata današnjice, poznat po spajanju elementarnih jedinica u jedinstvenu cjelinu na sasvim skladan način, te po malenim ali veoma funkcionalnim strukturama. Austrijski arhitekt Peter Ebner samo je nastavio slijed dobrih projekata, što se osim po priloženom, može vidjeti i po brojnim nagradama koje je počeo osvajati još kao student. Hrvatska zvijezda ovogodišnjeg simpozija bio je Igor Franić, koji je najpoznatiji po Muzeju suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu, ali i po nedavno dovršenom Centru Zagrebačka, o kojem sam već bio pisao. Na programu su kasnije bili i Manuel Bailo iz Španjolske i svjetski poznat Steven Holl iz SAD-a.

Ovogodišnji 8. Dani Orisa prošli su očekivano dobro, nadajmo se da će i dogodine biti jednako dobri, ako ne i bolji!

B. D.

Post je objavljen 27.10.2008. u 18:37 sati.