Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bosanskinovi

Marketing

Što će biti sa Republikom Srpskom – začarani trokut?

Ove nedjelje intenzivno se raspravljalo o pitanju "opstanka" Bosne i Hercegovine, a pri tome je naglasak bio na budućnosti manjeg entiteta Republike Srpske.

U sarajevskom Dnevnom Avazu u nedjelju je objavljen razgovor sa njemačkom zastupnicom u parlamentu EU, Doris Pack, a beogradska Politika objavila je razgovor sa Miloradom Dodikom, premijerom RS-a.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je za Politiku da je Bosna i Hercegovina "trajno defektna, podijeljena država, posljedica sistemske greške", odnosno "različitih koncepcija unutrašnjeg uređenja zemlje" a da se on zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack nakon usvajanja Rezolucije o BiH u Parlamentu EU u razgovoru za Dnevni avaz ističe kako međunarodnoj zajednici nije potrebna nova strategija za BiH, te poziva BH političare da oni preuzmu odgovornost i shvate da država mora biti ojačana.

"Mi ne moramo ništa promijeniti, to trebaju učiniti domaći političari. Oni moraju raditi za dobro svojih građana. Kao što sam rekla u Parlamentu EU, kada bi oni imali neprospavanih noći onoliko koliko sam ja imala brinući za BiH, radili bi bolje", rekla je Pack.

Govoreći o upozorenju koje su međunarodnoj zajednici i EU uputili Richard Holbrooke i Paddy Ashdown u vezi sa situacijom u BiH, njemačka zastupnica ističe da Unija radi "ono što može", te da nema opasnosti od raspada BiH.

"Ne mislim da postoji opasnost od secesije RS, ali je činjenica da premijer RS Milorad Dodik još prijeti s tim. Međutim, on se osjeća veoma dobro u BiH ovakvoj kakva je. Morao bi imati u vidu da je RS dio BiH i da nije država u državi. To bi mu međunarodna zajednica trebala reći i to radi", dodala je Pack.

S druge strane Premijer Dodik je rekao da strani i bošnjački dužnosnici "nisu razumjeli ili namjerno neće da shvate" da mogući referendum o samostalnosti RS nije "akcija sračunata za rasturanje BiH", nego "reakcija ukoliko bilo ko pokuša da jednostrano ukine RS ili uruši status koji ona ima prema Dejtonskom sporazumu".

"U jednoj od te dvije varijante, referendum smatramo potpuno dozvoljenim demokratskim odgovorom za nasrtaje bilo koje vrste na RS. Mi se nikada nećemo odreći prava da odlučujemo o sebi", rekao je Dodik.

Bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown ocijenio je, u intervju Dnevnom avazu od petka, situaciju u BiH "opasnom", a za porast napetosti okrivio je premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

"Postoji opasna konkurencija u dinamici nacionalizma koja se gradi na obje strane", rekao je Ashdown dodavši kako je "nacionalističku spiralu pokrenuo Milorad Dodik, ali ni neke izjave Silajdžića nisu nimalo korisne".

"Ako se sve to ubrzo ne ublaži, tko zna kakve posljedice može proizvesti akcija nekog tamo luđaka negdje u BiH", upozorio je Ashdown. Po njegovim riječima, međunarodna zajednica mora biti mnogo snažnija u traženju da se usvoje izmjene Ustava BiH.
Ashdown je također istaknuo kako je "cijeli zapadni svijet apsolutno bez ustezanja opredijeljen da ne dopusti ni u kom slučaju da se integritet, suverenitet i cjelovitost BiH dovede u pitanje".

"Tko god misli da BiH ili neki njen dio može biti dio Rusije, živi u grdnoj zabludi", dodao je Ashdown.

Hrvatski Predsjednik Stjepan Mesić ranije je za televiziju Federacije BiH izjavio kako ponašanje premijera Milorada Dodika otežava suradnju između Hrvatske i BiH

"Želim da Hrvatska surađuje sa BiH što bolje i kvalitetnije, ali teško je surađivati ako netko ne prizna svoju državu (BiH). Ako netko kaže da za njega BiH nije konstanta te da pretvara entitet u državu u državi, onda to smeta razvoju BiH, njenom uključivanju u euroatlantske integracije ali smeta i u suradnji s Hrvatskom", rekao je Mesić u razgovoru za emisiju "60 minuta" Televizije Federacije BiH.

"Mene gospodin Dodik ne interesira", dodao je Mesić naglašavajući da na poruke koje šalje Dodik treba odgovoriti međunarodna zajednica…

Post je objavljen 27.10.2008. u 13:28 sati.