Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Osnovna rafting terminologija - rijeka!

rafting na rijeci Kupi - Foris raftmania

Ukoliko se odlučite otići na rafting ili ste već bili suočiti ćete se sa novom terminologijom koja se koristi za opisivanje pojava na rijeci. Evo nekoliko osnovnih da vam se nađe pri ruci kako biste bolje razumjeli ovaj sport i u konačnici se bolje snašli na rijeci...

Dry bag: U principu to je nepropusna vreća. U njoj možete držati stvari, novčanike, naoćale, upaljaće ili fotoaparate. Dizajnirana je da ne propušta vodu, no ista je može ukoliko nije privezana za čamac sa lakoćom isprati i odnijeti. Dakle upozoreni ste. Postoje i nepropusne baćve no sa njima je puno teže manipulirati.

CFS: Cubic per secound ili kubika u sekundi. Ovo je oznaka protoka vode. U principu što je ovaj broj veći, jači i agresivniji su brzaci. A to po mom skromnom mišljenju znaći više adrenalina i zabave.

Eddie: To je mjesto gdje se riječna struja zaustavlja i kreće uzvodno. U principu se pojavljuje iza većih zapreka i na riječnim zavojima. Odlićna mjesta za zaustaviti se i odmoriti prije slijedećeg brzaka.

Gradient: Stupnjevi oznaćavaju pad rijeke. Dakle u pravilu (koje ima i iznimke) to znaći što veći broj to je strmija rijeka. A opet što je strmija rijeka to su jaće brzice.

Hydraulic : Hidraulike ili rupe su pojave na rijeci koje imaju mnoštvo imena u svim mogućim rafterskim slengovima. U principu to je dio rijeke koji nastaje iza slapa, zapreke gdje veća kolićina vode pada. Zna biti zabvna no isto tako vrlo opasna pojava.

Rapid: Brzica je pravilna Hrvatska rijeć. Brzice su turbulentni dijelovi rijeke zbog kojih se i ide na rafting. Imaju 6 stupnjeva težine a o tome možete naućiti više na slijedećem postu ..:: link ::..

Life jacket: Sigurnosni pojas ili PDF (personal flotation device) mora biti na vama uvijek kada ste na rijeci ili blizu nje. Nemojte pokušavati biti cool ako ispadnete iz rafta, opalite glavom o kamen ili padnete sa obale pojas će vam spasiti život.

Evo za početak nekoliko pojmova. Sigurno se pitate zašto sam naveo prvo engleske pojmove. Pa engleski je prihvaćen kao neki referentni jezik i svi koji se nađu na rijeci trebali bi baratati sa tim izrazima. Zašto?? Pitete se! Pa zamislite potencijalno opasnu situaciju u kojoj se nalaze vodiči sa nekoliko govornih područja. Da li je dobro da o bitnim stvarima komuniciraju sa istim izrazima????

www.rafting.com.hr

Post je objavljen 23.10.2008. u 12:51 sati.