Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bebić doputovao u posjet Bugarskoj

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić doputovao je danas poslijepodne u Sofiju, gdje će se u sklopu službenog posjeta Bugarskoj sastati s visokim dužnosnicima te zemlje i održati govor u parlamentu povodom bugarske ratifikacije ulaska Hrvatske u članstvo NATO-a.

Bebić bi se u srijedu u Sofiji trebao sastati s predsjednikom bugarskog parlamenta Georgijem Pirinskim, s premijerom Sergejem Staniševim, te s bugarskim potpredsjednikom Angelom Marinom. Predsjednik Sabora bi također trebao položiti vijenac na spomenik Neznanom junaku, te u Narodnom sobranju nazočiti otvaranju izložbe Atlantskog vijeća Hrvatske.

Bebić bi u četvrtak u Narodnom sobranju trebao nazočiti glasovanju o zakonu o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u, a nakon glasovanja predviđeno je njegovo obraćanje bugarskim zastupnicima.

Očekuje se da će glasovanje biti samo formalnost budući da je i bugarski premijer Stanišev tijekom susreta s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku krajem rujna najavio da će protokol o članstvu Hrvatske u NATO-u biti ratificiran tijekom Bebićeva posjeta.

Na bukureštanskom summitu NATO-a u travnju ove godine Hrvatskoj je upućen poziv da postane članica Saveza i nakon uspješno provedenih pristupnih pregovora potpisan je Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku.

Očekuje se da će u sljedećih nekoliko mjeseci svih 26 zemalja članica ratificirati taj protokol, te će Hrvatska na sljedećem sastanku na vrhu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu u proljeće sljedeće godine prvi put sudjelovati kao punopravna članica.

Post je objavljen 21.10.2008. u 20:40 sati.