Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Norveška će do kraja godine ratificirati ulazak RH u NATO

Norveški veleposlanik u Hrvatskoj Terje Hauge najavio je danas u Zagrebu u tijeku razgovora s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom da će Norveška najkasnije do Božića ratificirati Protokol o ulasku Hrvatske u NATO, priopćeno je iz Sabora.

Kako stoji u priopćenju, norveški je veleposlanik izjavio da Norveška sa zadovoljstvom gleda na hrvatsko članstvo u NATO-u, a norveški parlament će ubrzo ratificirati Protokol o pristupanju Hrvatske tom vojno-političkom savezu, najkasnije do Božića.

Mimica rekao je kako Hrvatska očekuje da postupak ratificiranja Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u završi do ranog proljeća, kako bi Hrvatska mogla postati članicom NATO-a na idućem summitu u travnju 2009.

Glede članstva Hrvatske u Europskoj uniji Mimica je rekao da je Hrvatska usredotočena na provedbu unutarnjih reforma, posebice u pravosuđu, javnoj upravi, na borbu protiv korupcije te na što brži završetak pregovora s EU-om. Nada se da će istodobno s tim procesom Unija naći prikladno rješenje i pravno polazište za primitak Hrvatske u svoje članstvo, priopćeno je.

Tijekom razgovora obostrano je ocijenjeno da su hrvatsko-norveški odnosi odlični, a dvije zemlje, iako zemljopisno udaljene, povezuje dosta sličnosti, posebice pomorska tradicija i kultura te gospodarske grane povezane s morem. Mogućnosti dvostrane suradnje su brojne, posebice u turizmu, brodogradnji, zaštiti okoliša i energetici, priopćeno je iz Sabora.

Post je objavljen 20.10.2008. u 22:06 sati.