Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novljanka1

Marketing

DA LI JE PROMJENA IMENA BOSANSKI NOVI U NOVI GRAD IZVORNO STARO IME NAŠEG GRADA ILI ZLOČIN MEMORICIDA?

Image and video hosting by TinyPic

- Ustisana je staro ime grada Bosanskog Novog - kaže Novljanin na svom blogu www.novljanin.blog.hr i dodaje:
- Promjena imena grada Bosanskog Novog u navodno izvorno staro ime Novi Grad nije samo zločin memoricida (nasilnog i jednostranog brisanja prošlosti) nego i nasilje nad elementarnom logikom, jer naziv s atributom "Novi" nikako ne može biti najstariji naziv, već baš suprotno tome - on je novo ime nekog lokaliteta, u ovom slučaju nove utvrde ili kaštela, koju su na Kulskom brdu iznad ušća Sane u Unu izgradili znameniti hrvatski knezovi Babonići-Blagajski nakon tatarske najezde 1241. godine i razararanja starijeg utvrđenog dvorca na lokalitetu Gradina na susjednom Gavrinom brdu.
Taj novi kaštel je nazvan Novigradec ili Novigrad, lat. Castrum Novum, ali se tim imenom nije nazivalo ni jedno od DESETstarih novskih urbanih naselja: Stari Trg i Varoš na Jablanici, Gračani u Vidoriji, Lišnica i Granđa u Matijevićima, Donji i Gornji Varoš na Korlatu, Podnovlje i Ustisana u Prekosanju, te Varoš na Gavrinom brdu.
Među tim naseljima je do razaranja 1512. godine bilo najvažnije i najtrajnije ono na lokaciji današnje bosansko-novske željezničke stanice, nazvano po ustaljenoj srednjovjekovnoj tradiciji za naselja uz ušće neke rijeke (Ustiprača, Ustikolina, Ustilonja itd)
Posve je pogrešno i neopravdano poistovjećivanje vojne fortifikacije i urbanog naselja, jer je na prostoru oko sastavaka Une i Sane u prošlosti egzistiralo čak OSAM fortifikacija, od kojih je bilo šest manjih utvrda (kule, kašteli, dvorci) i dvije veće ratne tvrđave - Novi Zrinski kod ušća Žirovca i Turski Novi (Novin) na desnoj obali Une, od zgrade Muzeja (Vijećnice) do hotela Una. Manje utvrde su bile Gradac na Gračanima, kula Karakol na Urijama, kula sv.Vidora u Vidoriji, kaštel Novigradec na Kulskom brdu, dvorac Gradina na Gavrinom brdu i kaštel Lišnica na Gradskoj otoci u Matijevićima.


Post je objavljen 19.10.2008. u 22:56 sati.