Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povijest-za-sve

Marketing

Herodot

Herodot (484.-424. p.n.e.) je bio grčki povjesničar. Rodio se u imućnoj obitelji u Halikarnasu u Maloj Aziji odakle se preselio na otok Samos. Sa Samosa je krenuo na svoja duga putovanja po Maloj Aziji i egejskim otocima, u Perziju, na obale Crnog mora, u Makedoniju te Egipat. 444.g.pr.Kr. postaje građaninom grada Turija u južnoj Italiji, odakle putuje po Grčkoj držeći predavanja o svojim putovanjima.

Smatra se ocem povijesti jer prvi nastoji provjeriti istinitost i vjerodostojnost podataka koje zapisuje. Nazivaju ga ocem povijesti.

Bio je poznat kao logios koji je deklamirao priče (logoi). Putovao je Grčkom i pričao o bitkama, političkim indidentima i stranim zemljama, za što je bio i plaćen.
Taj tekst je skinut sa wikipedije što ne znači da je točan. Udžbenik za prve razrede gimnazije govori o Herodotu malo drugačije.
Herodot iz Halikarnasa, grćki povijesničar, živio je u 5. stoljeću prije krista. Smatramo ga ocem povijesne znanosti. Njegovo nam djelo daje obilje informacija o svijetu i stanju znanosti u njegovo doba. No budući da njegove priče nisu uvijek sasvim istinite, neki ga, osim ocem povijesti, nazivaju i ocem laži.Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Post je objavljen 18.10.2008. u 19:43 sati.