Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

RH predstavio program provedbe MAP-a za 2008./2009.

Hrvatsko izaslanstvo u Bruxellesu je na sastanku Višeg političkog odbora NATO-a predstavilo Godišnji nacionalni program za provedbu Akcijskoga plana za članstvo u NATO-u (MAP) za 2008. - 2009. godinu, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Riječ je o posljednjem, sedmom ciklusu uoči ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Saveza, dodaje se u priopćenju.

Na sastanku je pohvaljen napredak u reformama obrambenog sektora, kao i cjelokupnog hrvatskog društva, te je dana potpora planiranim aktivnostima i konstatirana uspješnost aktivnosti oko razvoja dijaloga i odnosa s javnošću, priopćio je MVPEI.

Članice NATO-a pozdravile su razinu spremnosti sudjelovanja u aktivnostima Saveza te potvrdile da Hrvatska aktivno pridonosi miru i sigurnosti euroatlantskog područja.

Godišnji nacionalni program sadržava operativni pregled provedbe ciljeva zacrtanih Akcijskim planom za članstvo. Obuhvaća ne samo vojno-obrambeni i sigurnosni sektor, već i zaštitu ljudskih prava, uključivši manjinska, reformu pravosuđa, gospodarske pokazatelje i sva ostala pitanja važna za buduće funkcioniranje Hrvatske kao članice Sjevernoatlantskoga saveza.

Na bukureštanskom summitu NATO-a u travnju ove godine Hrvatskoj je upućen poziv da postane članica Saveza i nakon uspješno provedenih pristupnih razgovora potpisan je Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Republiku Hrvatsku.

Usporedno s hrvatskim aktivnostima, teče postupak ratifikacije Protokola u parlamentima država članica. Mađarska, Latvija, Sjedinjene Države i Litva već su ga ratificirale. Očekuje se da će isto uskoro učiniti i ostale članice te će Hrvatska na sljedećem sastanku na vrhu u Strasbourgu i Kehlu u proljeće iduće godine prvi put sudjelovati kao punopravna članica.

Hrvatsko izaslanstvo predvodili su savjetnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija veleposlanik Vladimir Matek i ravnatelj uprave za obrambenu politiku u MORH-u Pjer Šimunović, kaže se u priopćenju MVPEI-ja.

Post je objavljen 17.10.2008. u 14:50 sati.