Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Ironman Hawaii


start utrke

Kad je prije 30 godina američki časnik John Collins organizirao prvu Ironman utrku da bi se pokazalo koji su sportaši najispremniji (plivači, biciklisti ili trkači), nije mogao ni sanjati koliku će slavu ta njegova utrka dobiti u narednim godinama. U prvom izdanju Ironmana startalo je 15 natjecatelja, a cilja se dokopalo njih 12. Ironman je danas narastao u organizaciju koja godišnje organizira preko 20 kvalifikacijskih utrka diljem svijeta. Samo najbolji iz tih utrka imaju pravo nastupiti na Ironman svjetskom prvenstvu koje se svake godine održava u mjestu Kona na Velikom havajskom otoku. Kvalifikacijske utrke imaju ograničen broj natjecatelja koji se kreće između 1500 i 2000, a prijave se najčešće otvaraju godinu dana prije same utrke. O popularnosti Ironmana najbolje govori činjenica da se prijave za pojedine kvalifikacijske utrke popune u roku 2 sata.

Ženska utrka


Chrissie

Ove godine se u dva navrata spuštalo najbolje žensko vrijeme Ironmana. Zanimljivo je da su isti dan, ali na različitim stazama nizozemka Yvonne Van Vlerken i njemica Sandra Wallenhorst išle brže od 12 godina starog rekorda legendarne Paula Newby-Fraser. Unatoč tome njih dvije nisu bile glavni favoriti današnje utrke. Uloga glavnog favorita bila je rezervirana za britanku Chrissie Wellington. Chrissie je na triatlon scenu stupila prošle godine i odmah pobjedila na Havajima. Ove godine je dodatno napredovala, te je pobjedila na svakoj Ironman i polu-Ironman utrci na kojoj je nastupila, prilikom čega bi konkurenciju redovito ostavljala jako daleko iza. Na triatlonu u Alpe d'Huez-u (2,2 km plivanja, 115km bicikl, 22km trčanja) je zaostala samo minutu za muškim pobjednikom, a prva žena je bila skoro pola sata iza nje.
Kao prva iz vode izlazi Hillary Biscay, a odmah iza nje su bile dvije Gine, Kerr i Ferguson. Wellington je nakon prve dionice bila samo 2 minute iza vodeće, što je veliki napredak za nju u odnosu na prošlu godinu kad je zaostala 10-ak minuta. Za Van Vlerken i Wallenhorst plivanje nije jača strana, pa su već bile 10-ak minuta u minusu. Nakon 25 km bicikla Wellington je već bila u vodstvu. Na pola biciklističke dionice već je imala 5 minuta prednosti, ali joj je onda sreće okrenula leđa. Puknula joj je guma, a ona je prilikom zamjene zračnice nespretno potrošila oba CO2 uloška (služe za pumpanje gume), a da nije napumpala gumu. Otprilike 10 minuta kasnije u život ju je vratila Rebecca Keat koja joj je posudila svoj CO2 uložak. Trebalo joj je 45 km da se ponovno vrati u vodstvo i do kraja biciklističke dionice je napravila 6 minuta prednosti pred drugoplasiranom Belindom Granger. Na trčanju je Wellington samo potvrdila svoju dominaciju i maratonom ispod 3 h se dokopala prvog mjesta. Na drugo i treće mjesto su se probile Van Vlerken i Wallenhorst.
Rezultati:
1. Chrissie Wellington (GBR) 9:06:23
2. Yvonne Van Vlerken (NED) 9:21:20
3. Sandra Wallenhorst (GER) 9:22:52
4. Erika Csomor (HUN) 9:24:49
5. Linsey Corbin (USA) 9:28:51

Muška utrka


Alexander

U muškom dijelu natjecanja konkurencija je puno zgusnutija. Postoji barem 10 natjecatelja koji su sposobni pobijediti ako im se kockice taj dan poslože.
Lanjski pobjednik, australac Chris McCormack je ove godine pobijedio na Ironmanu u Frankfurtu sa rezultatom ispod 8 sati. To mu je bio 5. put u karijeri da probija granicu od 8 sati. Zanimljivo je da je Chris bio i svjetski prvak u olimpijskom triatlonu prije nego se prebacio na Ironman distancu. U Ironmanu je polučio još veće uspjehe. Za sad ima 11 Ironman pobjeda, jedine poraze na Ironmanu zabilježio je upravo na Havajima, a na svim drugim Ironman utrkama na kojima je nastupio prvi se dokopao cilja.
U uži krug favorita spada i Chrisov sunarodnjak Craig Alexander. Lanjski drugoplasirani karijeru je izgradio na upola kraćoj distanci, a na Ironmanu se prvi put okušao lani na Havajima i odmah se dokopao postolja. Tu su i njemci Faris Al Sultan (ne zvuči baš njemački) i Norman Stadler. Stadler drži rekord biciklističke dionice na Havajima sa 4:18 h (prosjek skoro 42 km/h), a osim biciklističkih sposobnosti poznat je i po oštrini jezika. Taj rijetko kad nešto progovori a da nekoga ne uvrijedi.
Utrku su poveli Andy Potts, Benjamin Sanson i Pete Jacobs koji su iz vode izašli za nešto više od 48 minuta. Andy je veći dio godine posvetio olimpijskom triatlonu u pokušaju da se kvalificira za Peking, a tek se nakon toga posvetio treningu za duže distance. Do ove utrke ni u treningu nije vozio bicikl duže od 180 km, a imao je samo par trkačkih treninga preko 30 km. Rekao je da je ove godine došao učiti, a već prije je pokazao da brzo uči, pa u narednim godinama od njega možemo očekivati puno više.
Već nakon 15 km bicikla na čelo je izbio danac Torbjorn Sindballe. Zbog havajske vrućine krupniji triatlonci obično loše prolaze na ovoj utrci, ali Torbjorn je 3. mjestom lani pokazao da i krupniji triatlonci mogu napraviti dobar rezultat na Havajima. U drugu tranziciju prvi ulazi danac, a nakon nešto više od 4 minute iza njega dolaze amerikanac Lieto i Norman Stadler.
Na 10. kilometru trčanja u vodstvo prelazi Stadler, ali nedugo nakon toga njega prestiže nekadašnji X-terra svjetski prvak Llanos, koji je poznat kao jedan od najboljih trkača među ironmanima. Llanos je opravdao reputaciju odličnog trkača, ali to mu danas nije bilo dovoljno da zaustavi Alexander-a koji ga je prestigao na najtežem dijelu staze, zloglasnom Energy Lab-u gdje se trči kroz polja lave, a temperature dostižu jako visoke vrijednosti. Australac je izdržao do kraja i sa respektabilnim vremenom maratona od 2:45 h osvojio svoj prvi naslov Ironman svjetskog prvaka, Llanos je završio kao 2., a postolje je popunio belgijanac Beke na 3. mjestu.
Hrvatska je ove godine po prvi put imala predstavnika u elite kategoriji na Havajima. Dejan Patrčević je svoj prvi nastup na Havajima završio na jako dobrom 25. mjestu. Ovom prilikom želio bi čestitati Dejanu. Iskreno se nadam da će se i dogodine kvalificirati za Havaje, a nadam se da će mu tamo društvo praviti i neki naši natjecatelji u "age - group" kategorijama.
Rezultati:
1. Craig Alexander (AUS) 8:17:45
2. Eneko Llanos (ESP) 8:20:50
3. Rutger Beke (BEL) 8:21:23
4. Ronnie Schildknecht (SWI) 8:24:46
5. Cameron Brown (NZL) 8:26:17
...
25. Dejan Patrčević (CRO) 8:54:19


Post je objavljen 17.10.2008. u 07:41 sati.