Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Protiv nasilja: Istina će vas osloboditi - a ona dolazi iz dječjih usta

Slika desno: letak nepoznatog autora koji je dijeljen na prosvjednom okupljanju na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Ubojstvo Ivane Hodak (te ubojstvo još jedne 17-godišnjakinje nekoliko sati prije toga - ne čin organiziranog kriminala, nego muške posesivnosti, što je poseban fenomen našeg mentaliteta - uništava i muškarce koji zločin počine, kao i ovoga puta jer je ubojica i sebi oduzeo život) izazvalo je burne reakcije pojedinaca i javnosti. Održani su tihi prosvjedni skupovi (ne samo zbog tog ubojstva, nego protiv nasilja općenito, što sam u svojem pozivu na sudjelovanje pokušao razjasniti) u više gradova - nešto veći broj ljudi bio je u Zagrebu i u Rijeci, drugdje tek simboličan, od većih gradova (Split, Osijek) do manjih, npr. Trogira. Sveukupno u cijeloj Hrvatskoj možda tisuću ljudi.

Najopsežniji je prikaz bio u Večernjaku: Mršavo okupljanje građana u četiri grada. Da je nastupila Ceca trgovi bi bili puni. Jutarnji pak izvještava pod naslovom Svaki čovjek treba ustati protiv nasilja. Prvi je naslov rezignirajući, drugi mobilizirajući - i taj raspon pokriva veliki dio reakcija i komentara.

Inicijator ovih okupljanja, koja su mediji snažno najavljivali i podržali, bio je Fran Kušeta, 15-godišnjak iz Velog Lošinja, koji je u ponedjeljak popodne postavio facebook grupu Miran prosvjed povodom mafijaških ubojstava. Kao što sam spomenuo u pozivu na pridruživanje, broj članova grupe brzo je prešao tisuću, a do ovog trenutka - 13.339! Virtualna solidarnost je veća, od one koja je iskazana fizičkim sudjelovanjem na skupovima tihog prosvjeda; nažalost - vrijedi mnogo manje. On je jučer nastupio u emisiji Hrvatska uživo.



Puno ima raznolikih komentara, često rezigniranih ("a zašto baš povodom ovog slučaja prosvjedovati?"), ciničnih, ("ma sve je to beznačajni igrokaz"), sarkastičnih ("i mafijaši su tamo bili i pali svijeće"), relativizirajući - tipa "mafija ne prijeti običnim ljudima", "djevojka je bila upletena u sumnjive poslove" isl..

Pisao bih, kao filozof, pacifist i socijalni aktivist, više o tome, ali to zahtijeva vremena, promišljanja, duhovne energije; pisat ću o tome možda još - napravio sam razne bilješke ovih dana.

Onda sam pak, gledajući video, shvatio da barem jednako kao visokoumne rasčlambe vrijedi saslušati i pokušati se uživjeti u izvornu, čistu motivaciju jednog dječaka - onaj izvorni impuls na slijeđenje i činjenje dobra, koji starenjem tako lako zaboravljamo i cinizmom prikrivamo. Poslušajte što govori, pročitajte početni poziv na okupljanje - i pokušajte se uživjeti, osjetiti osnovnu empatiju, su-osjećanje, umjesto da u beskraj analizirate. Razum je velika stvar, ali ponekad se moramo vratiti bazičnoj intuiciji.

Post je objavljen 10.10.2008. u 16:17 sati.